Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ύφεση πριν τον κορονοϊό

Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ύφεση πριν τον κορονοϊό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Τι είπε για την οικονομία, τις δημοσκοπήσεις και τις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο συμπέρασμα, για μία ακόμη φορά, ότι υπεύθυνος για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τόνισε ότι “η κυβέρνηση βασίστηκε σε μία παρωχημένη πολιτική, στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και δεν αύξησε τη ζήτηση. Το μέρισμα που εμείς δίναμε έδινε η δυνατότητα να κινηθεί η αγορά”.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης, υποσχόταν ανάπτυξη και σε έξι μήνες έφερε ύφεση πριν τον κορονοϊό. Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα από τον Απρίλιο του 2021.

Για το βραχνά του δημοσίου χρέους υπογράμμισε ότι “είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας,προήλθε από την κρίση ελλειμάτων που μας οδήγησε στα μνημόνια. Η αφετηρία έρχεται από πιο πριν ακόμα. Από τους όρους με τους οποίους μπήκαμε στο ΟΝΕ. Την επέτεινε και η διαχείριση από το 2010 και μετά από την τρόικα. Πετύχαμε όμως μία δύσκολη συμφωνία με το χρέος. Πρέπει να μας φοβίζει το να ανέβει το χρέος στο 200%. Πρέπει να έχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης για να το αποφύγουμε”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε επίσης να ανησυχεί για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Δεν έχει κανένα νόημα να κοιτάει κανείς τις δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου. Ουδείς επιθυμεί εκλογές τώρα. Πρέπει να κοιτάει τα ποιοτικά στοιχεία. Σ’ αυτά θα δει ότι οι βασικές άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής εκτιμήθηκαν θετικά. Οι προτάσεις μας λαμβάνουν πολύ μεγάλη στήριξη”.

Μίλησε για την προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Πρωθυπουργό: “Εχω μία τυπική σχέση. Είναι η ευθύνη του Πρωθυπουργού. Οταν συναντιώμαστε το κλίμα είναι ευχάριστο. Δεν είμαστε φίλοι, ούτε θα μπορούσε να είμαστε, δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία, δεν υπάρχει η σχετική επιλογή από πλευράς του. Η ενημερωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι όταν ήμουν Πρωθυπουργός. Σε κάθε στροφή της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχε ενημέρωση”.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την συμφωνία με την Ιταλία και πρόσθεσε: «Είναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Εμείς την χαιρετίζουμε…Είχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Τζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. Ο Κοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Τώρα εμείς δίνουμε έγκριση…Υπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016: τότε δεν υπήρχε το τουρκο-λυβικό σύμφωνο…

Η συμφωνία κλείνει με συμβιβασμούς όχι τραγικούς. Θα μπορούσε και με την Αλβανία να κλείσει η συμφωνία». Γενικότερα για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι πρέπει να έχουμε εθνική γραμμή που να οδηγεί όχι σε σύγκρουση αλλά να σε πάει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι όμως με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε θα πρέπει να διαμορφώσουμε μία εθνική στρατηγική. Να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την Αίγυπτο ακόμη και με μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ και να προχωρήσουμε και στην επέκταση των 12 μιλιών στα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο.

Τέλος, αναφέρθηκε στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι υπάρχει έδαφος για προσέγγιση και πρόσθεσε: «Εμείς καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης με το ΚΙΝΑΛ, καθώς πιστεύουμε στις συμμαχικές κυβερνήσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα