Οικονόμου: Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όποιον παριστάνει τον παλικαρά ή τον σερίφη

Οικονόμου: Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όποιον παριστάνει τον παλικαρά ή τον σερίφη
Γιάννης Οικονόμου Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τους αυτόκλητους "σερίφηδες". Τι είπε στη Βουλή.

Θα είμαστε με τους νόμους απέναντι σε ακραίες, απάνθρωπες φασιστικές πρακτικές οιουδήποτε φαντάζεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει την ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Αστυνομία, απέναντι σε όποιον φαντάζεται ότι μπορεί, παριστάνοντας τον παλικαρά ή τον σερίφη -εκφράζοντας τα όποια σύνδρομα, κόμπλεξ ή ακραίες πεποιθήσεις έχουν στο μυαλό τους- ότι μπορεί να αντιποιήσει την Αρχή και να υποκαταστήσει την ελληνική Δικαιοσύνη».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου χαρακτηρίζοντας παράλληλα, «τραγικό, απαράδεκτο και καταδικαστέο, εκλεγμένοι βουλευτές να πρωταγωνιστούν σε περιστατικά βίας εναντίον μεταναστών, όπως αυτό που συνέβη στον Έβρο».

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα, σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα στον Έβρο και την αιχμαλωσία και απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών, από πολίτες. «Θεωρείτε λογικό στα σύνορα μας να αλωνίζουν αυτόκλητοι σερίφηδες και να συλλαμβάνουν, να αιχμαλωτίζουν, να κακοποιούν και να ξυλοκοπούν μετανάστες; Πρέπει να μην υπάρχει καμία ανοχή στη ρατσιστική βία. Και πρέπει να μην είναι μόνο ρητορική η αντιμετώπιση τέτοιων απάνθρωπων συμπεριφορών και ακραίας ρατσιστικής δραστηριότητας αλλά να υπάρξει και πρακτική των λόγων. Πρέπει να πέσει ένας πέλεκυς αποφασιστικός απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθέλληνες που κάνουν κακό στη χώρα», επισήμανε η κυρία Ακρίτα ενώ έκανε λόγο για «ακροδεξιούς πολιτοφύλακες που έχουν βρει στοργική αγκαλιά στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, την Ελληνική Λύση».

«Κανείς δεν δικαιούται να αποκαθιστά την δράση της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαστε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένας κράτος δικαίου και στα κράτη δικαίου δεν έχει σημασία το τι και το γιατί, έχει σημασία και το πώς γίνεται κάτι. Και το πώς, το καθορίζει μόνο το κράτος με τα εντεταλμένα όργανα του. Κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να υποκαθιστά αυτή τη λειτουργία. Και όποιος το κάνει θα βρίσκεται αντιμέτωπος και με την κατασταλτική δράση της ΕΛΑΣ και με τις συνέπειες από την ελληνική Δικαιοσύνη», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

«Αυτό έγινε και στα περιστατικά του Έβρου. Αυτό γίνεται με την προληπτική δράση και αντιμετώπιση όσων φαντάζονται ότι μπορεί, παριστάνοντας τους παλικαράδες, εκφράζοντας τα όποια σύνδρομα, κόμπλεξ ή ακραίες πεποιθήσεις έχουν στο μυαλό τους και φαντάζονται ότι μπορούν να αντιποιήσουν την Αρχή και να υποκαταστήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη. Τελεία- παύλα- παράγραφος. Είμαστε απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά όχι μόνο ρητορικά αλλά την εμπεδώνουμε με τη στάση και με τα αποτελέσματα μας» προσέθεσε ο υπουργός και τόνισε:

«Αυτά που βλέπετε στον Έβρο δεν είναι λόγια. Είναι η επιβεβαίωση στην πράξη της προσέγγισης που έχουμε γύρω από αυτές τις απαράδεκτες, αχαρακτήριστες συμπεριφορές. Δεν είναι λόγια οι συλλήψεις, η παράδοση στη Δικαιοσύνη, η προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα, οι ποινές που έχει επιβάλει και αυτές που θα επιβληθούν στο πέρας της διαδικασίας, όπως και δεν είναι λόγια, η καθημερινή παρουσία της αστυνομίας στον Έβρο έτσι ώστε να αντιμετωπίζει και να αναχαιτίζει οποιονδήποτε φαντάζεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει τις Αρχές».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στην αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση της ΕΛΑΣ στο μεταναστευτικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι «πέτυχε όλο αυτό το διάστημα, πάνω από 110.000 αποτροπές παράνομων εισόδων στην χώρα, πάνω από 515 συλλήψεις λαθροδιακινητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σκληροί και αδίστακτοι κακοποιοί, και 4.500 συλλήψεις ανθρώπων που μπήκαν παράνομα στη χώρα».

«Αυτή είναι η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ποιος φαντάζεται ότι μπορεί να απαξιώσει ή να αποκαταστήσει αυτό το σπουδαίο έργο της ΕΛΑΣ παριστάνοντας τον παλικαρά ή τον σερίφη. Αυτά είναι αστεία πράγματα απέναντι στα οποία θα είμαστε αμείλικτοι σε κάθε έκφραση τους», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε:

«Η άποψη της κυβέρνησης σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και πιο συγκεκριμένα για αυτό που συνέβη στον Έβρο είναι ότι πρέπει να είναι αυστηρή αλλά δίκαιη. Να μην είμαστε ούτε αφελείς ούτε και επιπόλαιοι. Ασκούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, φράζοντας τα παράνομα μονοπάτια απέναντι στους λαθροδιακινητές και την παράνομη μετανάστευση. Από την άλλη δεν πρέπει να είμαστε επιπόλαιοι δίνοντας το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να φαντάζεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη συνταγμένη Πολιτεία, να απαξιώνει απλοϊκά και λαϊκίστικα την σπουδαία δουλειά που γίνεται από την ΕΛΑΣ και τις άλλες Αρχές, ενδεχομένως και για ψηφοθηρικούς λόγους -γιατί και αυτό καταγράφεται- και είναι τραγικό απαράδεκτο και καταδικαστέο, εκλεγμένοι βουλευτές να πρωταγωνιστούν σε τέτοιου είδους περιστατικά».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα