Οικονόμου: “Η Ελλάδα έχει την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη”

Οικονόμου: “Η Ελλάδα έχει την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη”
Λογαριασμός ΔΕΗ Eurokinissi

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχει συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε τη ΔΕΗ στα όρια χρεωκοπίας και συγκρίνει τα περί λιγνίτη με το αντιμνημόνιο του 2015

Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της ΔΕΗ και της ενίσχυση της κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Κατηγόρησε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ότι λόγω ιδεοληψιών είχε φέρει στα όρια της χρεοκοπίας τη ΔΕΗ και δεν είχε επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρεμβάσεων σήμερα. Ενώ απέρριψε τα περί δυνατότητας παραγωγής φθηνότερου ρεύματος από λιγνίτη. Εξίσωσε μάλιστα την “παραφιλολογία περί λιγνίτη” με την αντιμνημονιακή ρητορική του 2015!

Ο κ. Οικονόμου ειδικότερα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκμεταλλευόμενος τις επάλληλες διεθνείς κρίσεις στην ενέργεια, το κλίμα και τα καταναλωτικά αγαθά, προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε ένα κλίμα αστάθειας και αμφισβήτησης, υπονομεύοντας ακόμα και τις προσπάθειες ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

“Οι κρίσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκές και εισαγόμενες, μιας και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο”, επισήμανε.

Όσον αφορά τα περί του λιγνίτη, σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Ανέφερε ότι τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. “Αλλά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη”, σχολίασε ο κ.Οικονόμου.

“Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται. Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της”, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

“Με απλά λόγια, αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας και πραγματικότητας, εξαιτίας των υποχρεώσεων που μας δεσμεύουν θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα από ότι σήμερα. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες. Μόνη λύση προοπτικής για οικονομία κλίμακος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η τάχιστη διεύρυνση των ΑΠΕ, η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα.”

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι η ΔΕΗ το 2019, ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. “Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αδρανήσει εξαιτίας ιδεοληψιών και έλλειψης τεχνοκρατικής γνώσης, η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Δ.Ε.Η., ενδεχομένως, θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες σήμερα συμπίεσης των τιμών. Η χώρα τότε έμεινε ενεργειακά ανοχύρωτη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο”, υποστήριξε.

“Σήμερα, η Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νόμιμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται. Με απλά λόγια, αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών blackouts. Αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο”, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολίασε όμως ότι: “Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις”, που είναι συνέπεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

“Ως αποτέλεσμα όμως της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. , αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες διεθνών οργανισμών”, είπε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε: “Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η. και της ενίσχυση της κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27.”

Απευθυνόμενος συνεπώς στους πολίτες, υποστήριξε ότι η χώρα μας κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να σταθεί στο πλευρό τους και για να προστατεύσει μετρήσιμα και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

“Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27 δεν είναι πανάκεια ούτε όμως είναι κάτι αμελητέο”, παραδέχθηκε ο κ.Οικονόμου, αλλά εκτίμησε ότι είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων. Διαβεβαίωσε ότι: “Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας” και πρόσθεσε: “Γιατί η Ελλάδα, το 2019, έκλεισε οριστικά τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού, των ανεύθυνων υποσχέσεων που την οδήγησαν στο παρελθόν στα συντρίμμια της διεθνούς ανυποληψίας και σε αχρείαστα και επώδυνα μνημόνια όπως έγινε το 2015. Σε αυτή την πορεία και σε αυτή την κατάσταση δεν θα ξαναεπιστρέψουμε.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε πάντως για αλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών με αφορμή τις πληροφορίες για έκτακτη ενίσχυση το Πάσχα. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εφαρμόζει επιδοματική πολιτική. “Η κυβέρνηση μας ούτε πολιτεύεται με δωράκια ούτε πιστεύει ότι η επιδοματική πολιτική είναι διέξοδος στα προβλήματα από μόνη της”, δήλωσε, αλλά έκανε λόγο για ένα συγκροτημένο σχέδιο στήριξης, με οριζόντια και στοχευμένα μέτρα όπου χρειαστεί.

Υπενθύμισε επίσης, την ώρα που οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ στα μπλόκα, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης των αγροτών και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι: “Φέρεται στους αγρότες όπως οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς. Αντί για καθρεφτάκια προσφέρει ψευδείς υποσχέσεις. Αλλά και οι αγρότες τον ξέρουν, όπως και η ελληνική κοινωνία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα