Όλα για την ψηφοφορία της Κυριακής

Όλα για την ψηφοφορία της Κυριακής
The greek Prime Minister Alexis Tsipras delivers a speech at the opening day of the 24th Conference of the Greek Tourism Federation (SETE), in Athens, on May 12, 2016 / , 24 , , 12 2016. Nikos Libertas / SOOC

Το βλέμμα στραμμένο στους βουλευτές έχει στραμμένο ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της τελευταίας κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή

Μόλις 7 ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το επίκεντρο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκειμένου την Κυριακή το βράδυ η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εμφανιστεί συμπαγής στη Βουλή.

Την Τετάρτη το πρωί από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τις δυσκολίες που συνάντησε το οικονομικό επιτελείο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και τη λύση που φαίνεται να προκρίνεται για το χρέος. Ο υπουργός των Οικονομικών θα ενημερώσει επίσης και για τις 19 ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσει η κυβέρνηση γνωρίζοντας την ευαισθησία αρκετών βουλευτών στο συγκεκριμένο θέμα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως στην τελική ψηφοφορία για το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να όλα να λειτουργήσουν «ρολόι» προκειμένου και ο Γιώργος Χουλιαράκης στο Euroworking Group στις 23 Μαΐου, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της επόμενης ημέρας να αποδείξουν την βούληση της Αθήνας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο Μαξίμου δεν έχουν καταγράψει «ύποπτες κινήσεις» βουλευτών το τελευταίο διάστημα και δεν φαίνεται να ανησυχούν από το γεγονός ότι η λύση για το χρέος δεν θα είναι αυτή που θα επιθυμούσε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το Eurogroup δεν αναμένεται να δώσει κάτι χειροπιαστό για την ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ περιγραφικά αναμένεται να κινηθεί τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αναμένεται απλώς το ΔΝΤ να εγκρίνει το κλείσιμο της αξιολόγησης με τα μέτρα και τον δημοσιονομικό κόφτη προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δόσης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν πως μετά και την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου κανείς από τους βουλευτές του κόμματος δεν θα έκανε πίσω την τελευταία στιγμή αρνούμενος να δώσει την ψήφο του. Υποσχετικά, άλλωστε για την πορεία του κυβερνητικού έργου από εδώ και πέρα λειτουργεί το Συνέδριο του κόμματος, οι αλλαγές που θα γίνουν με το ανασχηματισμό, αλλά και τα νομοθετήματα που θα έρθουν και θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα του πολίτη. Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είχε τονίσει στους συνεργάτες του πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης το συγκεκριμένο όργανο θα συγκληθεί και πάλι προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πάντως αναμένεται  ο πρωθυπουργός να αναζητά τη βέλτιστη λύση για το θέμα του χρέους. Την Παρασκευή θα συζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες στη Ρώμη (Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ, Ζίγκμαρ Γκαμπριελ κ.α), ενώ την επόμενη Δευτέρα δεν αποκλείεται να συναντηθεί  με την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την ανθρωπιστική κρίση.

Τα ραντεβού το Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος δεν σταματούν και χθες τη πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αλλά και ο Παναγιώτης Ρήγας.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα