Όλγα Γεροβασίλη: Οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού έχουν σιγήσει

Όλγα Γεροβασίλη: Οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού έχουν σιγήσει
Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός Ολγα Γεροβασίλη ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη στελέχωση του ΕΣΥ και αναλύει τις προτάσεις του κόμματός της.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός Ολγα Γεροβασίλη με συνέντευξή της στο News 24/7, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις προσλήψεις που έχει υποσχεθεί στο χώρο της υγείας και διατυπώνει επιφυλάξεις για την τακτική του ΕΟΔΥ στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Παράλληλα, αναλύει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τη θωράκιση του ΕΣΥ όσο και την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει έρθει ήδη στην οικονομία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέχρι στιγμής έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα -από υγειονομικής άποψης- για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε ότι όντως τα πήρε έγκαιρα; Πήρε τα σωστά μέτρα κατά τη γνώμη σας;

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η κυβέρνηση πήρε μία σειρά από μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας και της κυκλοφορίας με στόχο την αναχαίτιση του ρυθμού εξάπλωσης της νόσου. Αυτά τα μέτρα ενεργοποιήθηκαν σχετικά έγκαιρα, με κρίσιμη εξαίρεση, στο βωμό του πολιτικού κόστους, την καθυστέρηση στο κλείσιμο των εκκλησιών.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τον προγραμματισμό των επόμενων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, πρέπει να ενημερώσει για το πόσες ΜΕΘ θα υπάρχουν διαθέσιμες, για το πόσοι επαγγελματίες υγείας θα βρίσκονται στις θέσεις τους, για το εάν θα υπάρχει επάρκεια στα μέσα και τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους και ιδιαίτερα για το αν επιτέλους θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας.

Είναι φανερό ότι ακολουθούμε μία τακτική ως χώρα με λίγα τεστ. Εξετάζονται λίγοι για τον ιό; Ως επιστήμονα σας βρίσκει σύμφωνη η τακτική αυτή;

Δεν είναι δυνατή η εξέταση του συνόλου του πληθυσμού για το νέο κορονοϊό καθώς ακόμα και αν υποτεθεί πως αρκούσαν τα αντιδραστήρια, τίποτα δεν αποκλείει αυτός ο οποίος είναι αρνητικός σήμερα να εκτεθεί και να νοσήσει αύριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να σταματήσουν. Αντίθετα, όπως προκύπτει και από διάφορες καταγγελίες, φαίνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτοί οι έλεγχοι καθυστερούν σε βάρος της υγείας συνανθρώπων μας.

Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι στους πολίτες ανεξάρτητα εάν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ήπια ή όχι, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Μια πρακτική αντίθετη με αυτή που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ, ο οποίος παρουσιάζεται να αποτρέπει πολίτες με συμπτώματα από το να ελεγχθούν για τη νόσο.

Η κριτική σας εστιάζεται κυρίως στα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων. Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει; Εσείς θα χρησιμοποιούσατε το μαξιλάρι των 35 δισ.;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία σειρά από προτάσεις οι οποίες στηρίζονται σε στέρεες βάσεις. Μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες λήψης δημοσιονομικών μέτρων σε σχέση με το παρελθόν. Το μαξιλάρι των 35 δις δημιουργήθηκε ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια και αυτονομία σε αυτό τον τομέα, σε πείσμα όσων επέμεναν για την επιβολή πιστοληπτικής γραμμής.

Η λήψη σημαντικών και εμπροσθοβαρών μέτρων θα βοηθήσει στο να αμβλυνθούν οι αρνητικές προσδοκίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη η πλήρης κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Όμως, όπως αποδείχθηκε την προηγούμενη δεκαετία, οι κρίσεις επηρεάζουν όλους και ιδιαίτερα τους πλέον αδύναμους.

Έτσι, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους πολίτες χωρίς εισοδήματα και όσους θα απωλέσουν μεγάλο μέρος αυτών, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί. Τώρα, μαζί με τα αναγκαία αυτά μέτρα, πρέπει να κινητοποιηθούν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε οργανωμένη δομή ώστε να μην μείνει κανείς μόνος μπροστά στις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Γίνεται πολύς λόγος εσχάτως για το ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Τελικά που σταματά η ατομική ευθύνη κ. Γεροβασίλη και που αρχίσει η κρατική μέριμνα; Βλέπετε ιδεολογικές εμμονές πίσω από αυτήν την κουβέντα;

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιστημόνων και περιορίζει δραστικά τις μετακινήσεις της. Κάποιοι συμπολίτες μας, είτε γιατί δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς, είτε γιατί ο εχθρός δεν είναι ορατός, δυσκολεύονται να πειστούν για την ανάγκη περιορισμού της καθημερινής δραστηριότητάς τους. Δεν αρκούν όμως για να δώσουν αφορμή σε κάποιους για να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες.

Φυσικά δεν ισχύει πως εκεί που τελειώνει η ατομική ευθύνη αρχίζει η ευθύνη της κυβέρνησης. Η ατομική ευθύνη είναι παράλληλη και ανεξάρτητη της κυβερνητικής ευθύνης και η προσπάθεια για την ταύτισή τους δε βοηθά την κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Δεν μπορεί να υπάρχουν καταγγελίες και εύλογες ανησυχίες για την επάρκεια των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ασφάλεια του προσωπικού του και για την τακτική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ να αποτρέπει πολίτες από το να καταφεύγουν στις δομές υγείας και κάποιοι να δείχνουν ως υπεύθυνη τη δήθεν απείθαρχη κοινωνία. Τότε για ποιο λόγο, όπως μαθαίνουμε, παραγγέλνονται και διενεργούνται δημοσκοπήσεις με στόχο την επιβεβαίωση του δήθεν ηγετικού προφίλ του κυρίου Μητσοτάκη;

Τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του ΕΣΥ όχι μόνο στην έκτακτη συγκυρία του παρόντος αλλά και σε μακροπρόθεσμη βάση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα εθνικό σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης και με αποκλεισμένο από τις υπηρεσίες του ένα πολύ σημαντικό μέρος των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Σε μέρες εξαιρετικά δύσκολες προσέλαβε συνολικά 19900 άτομα δίνοντας ταυτόχρονα σε όλους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σήμερα, οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού σίγησαν προσωρινά ευχόμενοι να έχουν ξεχαστεί τόσο τα παλιά τους πεπραγμένα όσο και οι πρόσφατες δεσμεύσεις τους. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε την πραγματική αποστολή του εθνικού συστήματος υγείας. Ζητάμε λοιπόν επειγόντως την υλοποίηση του προγραμματισμού προσλήψεων για μόνιμο προσωπικό για το 2020, την άμεση τοποθέτηση των 2000 επαγγελματιών υγείας που εξήγγειλε ο σημερινός υπουργός Υγείας, καθώς και την επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Σήμερα, η ανάγκη για ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαθεσιμότητα νέων κατάλληλων υποδομών, εξοπλισμού και μέσων, είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά από αυτή την κρίση. Εμείς γνωρίζουμε αυτές τις ανάγκες και είχαμε δρομολογήσει συγκεκριμένες λύσεις.

Ο κορονοϊός αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχωρήσει από παραδοσιακές θέσεις της (πχ αυστηρή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας). Μήπως η υγειονομική αυτή η κρίση αποτελεί μία ευκαιρία για τη χώρα και γενικότερα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, να θέσουν επί τάπητος τη δική τους ατζέντα και τις δικές του ανάγκες πιο επιτακτικά;

Κάποτε, παραδοσιακές θέσεις αποτελούσαν έννοιες όπως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινωνικό κράτος. Αυτή η κρίση πρέπει να επαναφέρει στις βασικές προτεραιότητες των οργανωμένων κοινωνιών το κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχικότητα, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Το 2010 ήμασταν μόνοι μας, έχοντας απέναντί μας τους ισχυρότερους οι οποίοι μας κατακεραύνωναν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, διεθνούς κοινωνικού αυτοματισμού.

Σήμερα, η κρίση “άνοιξε την πόρτα όλων”. Οι ζημιές και οι συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι κοινές. Κοινή θα πρέπει να είναι και η διέξοδος, ώστε να μην αποτελέσει αυτή η συγκυρία αφορμή για να μην οδηγηθούμε σε πραγματικά αχαρτογράφητα και σκοτεινά νερά. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη, εντός και της ίδιας της Ευρώπης, να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο αισιόδοξο ξεκίνημα, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και στο εσωτερικό των κοινωνιών μας. Επί της δικής μας διακυβέρνησης έγιναν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των χωρών του Νότου με απτά αποτελέσματα.

Κυρία Γεροβασίλη, προφανώς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί αργότερα από το προγραμματισμένο χρόνο. Η συγκυρία βάζει πλέον άλλες προτεραιότητες. Θα περάσουν αυτές στον προγραμματικό διάλογο; Μήπως στην προ κορονοϊού εποχή είχε παρατηρηθεί μία δυστοκία στη διατύπωση προγραμματικών προτάσεων;

Μέσα στις πρώτες αποφάσεις μας όταν άρχισε να διαφαίνεται το πιθανό μέγεθος αυτής της κρίσης, ήταν η αναστολή των μαζικών εκδηλώσεων μας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πως σταματήσαμε να επικοινωνούμε με την κοινωνία. Η πολιτική δουλειά μας εκφράζεται μέσα και από τις υπεύθυνες και τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις μας και για το ζήτημα της καταπολέμησης της πανδημίας. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και την πλατφόρμα isyriza, για να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε, να συνθέτουμε και να συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις,ενώ την ίδια ώρα ο σημερινός πρωθυπουργός παλεύει με δημοσκοπήσεις να διασώσει το προφίλ του, απευθύνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνησή του!

Όταν όλα αυτά θα τελειώσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αποτελεί την πολιτική δύναμη συνέπειας και αξιοπιστίας, την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής και της δημιουργικής προοπτικής. Μετά από αυτή την κρίση πολλά θα αλλάξουν. Θα πρέπει να επιστρέψουμε άμεσα στην πλήρη απόλαυση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που ως χθες τα θεωρούσαμε αυτονόητα. Κυρίως θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ανάγκη για ύπαρξη και λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Η διαφορά μας είναι πως εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την ιδέα, ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας και όσους χειμάζονται από αυτή την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές της συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα