Οι ομιλίες πριν από την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ολα όσα τόνισαν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, ο Γιάννης Κλεφτογιάννης και ο Κώστας Σταματόπουλος για το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ διοργάνωσε το Σάββατο την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Πριν από την προβολή, μίλησαν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, υπεύθυνος του τμήματος Προπαγάνδας και ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος.

Ομιλία Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην πρώτη προβολή – παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αυτή την πρώτη προβολή τη μοιραζόμαστε, σήμερα, με φίλους, συνεργάτες, δημοσιογράφους, εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και με όσους βοήθησαν, συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί αυτό το ντοκιμαντέρ, που μέσα σε 100 λεπτά γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν βασικοί σταθμοί της 100χρονης ιστορικής πορείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Πραγματικά, η φετινή χρονιά, χρονιά που το κόμμα μας γιορτάζει τα 100χρονια του και η ΚΝΕ τα 50χρονά της, είναι για όλους εμάς μια ξεχωριστή χρονιά. Θεωρούμε, όμως, ότι ταυτόχρονα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, το κίνημα.

Γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, κάθε επιστήμονας, ερευνητής, αλλά και απλός μελετητής της Ιστορίας που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του γιορτασμού, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και θα κορυφωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς.

Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια, έχουν διοργανωθεί δεκάδες εκδηλώσεις απ’ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα σε πόλεις και χωριά. Συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες, διαγωνισμοί, αφιερώματα, εκδόσεις όχι μόνο από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και από τις κομματικές οργανώσεις σε όλη χώρα. Κι αν θέλαμε με δυο λέξεις να μιλήσουμε για όλη αυτή την πολύμορφη δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται αυτή την πενταετία, αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο, θα διαλέγαμε το “τιμάμε και δημιουργούμε”. Τιμάμε όλους και όλες τους επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν μία προς μία τις ηρωικές σελίδες αυτής της 100χρονης πορείας, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι, κατέθεσαν κάθε θυσία στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Δημιουργούμε, όχι μόνο για να ζωντανέψουμε σημαντικές πλευρές αυτής της ιστορίας, που είναι ταυτόχρονα η ιστορία των αγώνων του λαού μας, δημιουργούμε μέσα από την εθελοντική προσφορά φίλων, συντρόφων, άλλων συνοδοιπόρων – οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καν επαγγελματίες - για να μπορούν να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται οι νέες γενιές, να βλέπουν κάτω από το μαύρο πέπλο του αντικομμουνισμού, της παραχάραξης της ιστορίας του λαού μας, της συκοφάντησης των πιο ηρωικών αγώνων του.

Δημιουργούμε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, εκδοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει για την ιστορία του ΚΚΕ, για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Βέβαια, απ’ όλη αυτή την πλούσια δραστηριότητα δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε το φεστιβάλ που φέτος ήταν αφιερωμένο στα 100χρονα του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια ΚΝΕ, ένα φεστιβάλ που θα το θυμόμαστε για χρόνια κι εμείς οι οικοδεσπότες του αλλά κι οι επισκέπτες του. Όχι μόνο για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, της νεολαίας, η οποία ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία, αλλά και γιατί το φεστιβάλ με τις εκδηλώσεις του ξεπέρασε το στόχο που είχαμε θέσει για το γιορτασμό των 100χρονων.

Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί το κόμμα μας μπορεί να συμπληρώνει τα 100 χρόνια του παραμένει, όμως, το πιο νέο κόμμα, γιατί το νέο σήμερα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους, να μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα. Γι’ αυτό και παραμένουμε αμετακίνητοι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σήμερα παρουσιάζουμε σε πρώτη προβολή, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα: - Στις 29 Οκτώβρη, η επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ και η εκδήλωση για την ανακοίνωση των βραβείων του διαγωνισμού για το πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο, ο οποίος προκηρύχτηκε προς τιμήν των 100χρονων.

- Στις 2-3 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο εκδήλωση στο κτίριο που έγινε το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1973 - Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 – 1949, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις τόμους

- Στις 5 Νοέμβρη, θα γίνουν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού στο πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” στο Θησείο.

- Στις 23–24-25 του Νοέμβρη θα διεξαχθεί η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, εδώ, στην Αθήνα, απ΄ όπου και ξεκίνησαν οι Διεθνείς Συναντήσεις, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ - Στις 25 Νοέμβρη, στο ΣΕΦ, η μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση γιορτασμού των 100 χρόνων, αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκέμβρη στο Παλαί ντε Σπορ

- Στις 15-16 Δεκέμβρη, θα γίνει το 5ο επιστημονικό συνέδριο λογοτεχνίας με θέμα: “Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα ως το μεσοπόλεμο”.

- Θα προηγηθούν 2 λογοτεχνικοί περίπατοι στην Αθήνα, η θεατρική παράσταση “το Φως που καίει” του Κώστα Βάρναλη και η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, στο έργο του Νίκου Καββαδία στις 8 του Δεκέμβρη. Για το ίδιο όμως το ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν ο Γιάννης Κλεφτογιάννης από την ομάδα που επιμελήθηκε το σενάριο και ο Κώστας Σταματόπουλος από την ομάδα των σκηνοθετών.

Ομιλία του Γιάννη Κλεφτογιάννη, υπεύθυνου του Τμήματος Προπαγάνδας

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και σύντροφοι

H συγγραφή του σεναρίου για το ντοκιμαντέρ των 100 χρόνων του ΚΚΕ δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση. \u0009Τι να πρωτοθυμηθούμε απ’ όλη αυτή τη μεγαλειώδη διαδρομή και τι να αποτυπώσουμε μέσα σε λίγες γραμμές και σελίδες. Πόσα κατορθώματα, που δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου.

Χιλιάδες μικρές και μεγάλες πράξεις έγιναν και που συνεχίζουν να γίνονται ακόμη και τώρα που μιλάμε, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Αλλά και ιστορίες, που μπορεί ποτέ να μην τις μάθουμε, γιατί αυτοί που τις έζησαν ποτέ δεν νοιάστηκαν να πουν ότι έκαναν κάτι σπουδαίο.

Με ποιο, όμως, σκεπτικό πορευτήκαμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του ΚΚΕ; Προχωρήσαμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι ένα ντοκιμαντέρ για το ΚΚΕ, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς. Μια αφετηρία, ένα ερέθισμα για την εργατική τάξη και το λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ώστε να πατήσει πάνω του και να κολυμπήσει έπειτα σε πιο βαθειά νερά.

Να ανακαλύψει, τι είναι αυτό που κράτησε το ΚΚΕ ζωντανό έναν αιώνα τώρα, παρά τις αντιξοότητες, τους διωγμούς, τα πολλά χρόνια παρανομίας. Όταν υπήρξαν ακόμη και στιγμές, που έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Να ανακαλύψει, ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 100 χρόνια μόνο και μόνο επειδή το θέλουν τα στελέχη και τα μέλη του. Ότι εδώ υπάρχει κάτι βαθύτερο που καθορίζει αυτήν την μακροβιότητα, την αντοχή και τη δύναμη. Και όπως θα δείτε και στο ντοκιμαντέρ, οι βασικοί παράγοντες για τα παραπάνω δεν ήταν άλλοι από την σταθερή πίστη του στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού και στο δίκιο των εργαζομένων, του λαού.

Η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας ήταν και είναι για το ΚΚΕ πάνω απ' όλα. Μέχρι την τελική νίκη. Γι' αυτό και απέκτησε δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και το λαό. Για την συγγραφή του σεναρίου, ήταν πάρα πολλές οι φορές που ανατρέξαμε στις επεξεργασίες που έχει κάνει το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια, στο σύγχρονο πρόγραμμά του και στις αναλύσεις του, στα θεωρητικά και ιστορικά διδάγματα, που έχουν μελετηθεί και συζητηθεί σε όλο το κόμμα. Σε πρωτοπόρα έργα ανθρώπων της τέχνης και του Πολιτισμού. Όλα αυτά ήταν πολύτιμο εφόδιο στην προσπάθειά μας.

Η εξέλιξη των γεγονότων, που θα παρακολουθήσετε, ξεδιπλώνουν την διαδρομή του ΚΚΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του, σε όλη την ζωή του. Η πορεία του περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο πρωτοστάτησε και δημιούργησε. Δεν είναι μια απλή καταγραφή της ιστορίας. Η ένδοξη πορεία και προσφορά του ΚΚΕ δεν είναι κάτι που έγινε κάποτε και πέρασε. Είναι οδηγός τιμής, προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για την πάλη του στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ΚΚΕ σε όλη του τη ζωή είναι στο επίκεντρο.

Δέχτηκε πάνω του όλη την μανία της αστικής τάξης και των μηχανισμών της. Μα ακόμη και στις πιο σκληρές στιγμές έγραφε ιστορία. Λάθη έγιναν. Δεν ήταν όμως λάθη από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία και φόβο. Τίποτα και ποτέ δεν φόβισε το ΚΚΕ. Ακόμη και σε στιγμές που όλα έμοιαζαν μαύρα, να πηγαίνουν προς τα πίσω ή τίποτα να μην αλλάζει, η στιγμή έφερνε όσα δεν έφερνε ο χρόνος όλος.

Η εργατική τάξη, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, με όλες τις μορφές και τους τρόπους, έδειχνε την ακατανίκητη δύναμή της. Ότι μπορεί να μεγαλουργήσει. Γιατί η ταξική πάλη δεν σταματάει και διαπερνάει την γενική πορεία της εξέλιξης και την πορεία του Κόμματος σαν μια κόκκινη κλωστή. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας. Είναι αντικειμενική και αναπόφευκτη, και τραβάει τον δρόμο της μέχρι την τελική δικαίωση. Η εργατική τάξη και το κίνημά της είναι ο καινούργιος κόσμος.

Είναι αυτοί που θα νικήσουν οριστικά τον καπιταλισμό και την φρίκη που γεννάει, και θα φέρουν τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Αυτός είναι ο δρόμος μας. Σας ευχόμαστε καλή θέαση. \Πιστεύουμε ότι προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα, που θα το κρίνεται, να μας επιβεβαιώσει.

Ομιλία Κώστα Σταματόπουλου, σκηνοθέτη

Όπως θα δείτε, για την ταινία χρειάστηκαν αρκετά γυρίσματα τόσο για τα δραματοποιημένα αλλά και για τα ντοκουμενταρισμένα. Έγινε, καταρχήν, μια συστηματική δουλειά για την αναζήτηση και τη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού. Δεν ήταν εύκολο, συγκεντρώθηκε, όμως, ένα πολύ πλούσιο και δυνατό υλικό. Ήταν φυσικά αδύνατο να χωρέσει όλος αυτός ο θησαυρός που καλύπτει την ιστορία 100 χρόνων σε μια ταινία.

Σε κάθε όμως περίπτωση, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα, αλλά και το φιλμικό υλικό, που παρατίθενται, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια «για του λόγου το αληθές». Αποδεικνύουν όχι μόνο την ιστορική σημασία της εμφάνισης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρωική του πορεία, τη συνέπεια του, την αντιστοίχιση λόγων και έργων.

Μέσα από τη δύναμη της εικόνας αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού, ήταν αποτέλεσμα των δικών τους αγώνων με την πρωτοπόρα και γεμάτη αυτοθυσία πάλη των κομμουνιστών κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Μια διαρκής πάλη, ως την πλήρη δικαίωση. Αναδεικνύονται μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που φωτίζουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμη του γίνεται παντοδύναμος. Τέτοια γεγονότα, όπως ο Μάης του ‘36, η απελευθέρωση της Ελλάδας, ο αγώνας του ΔΣΕ, η πάλη κατά της δικτατορίας.

Να σημειώσουμε ότι ο πολυτιμότερος σύντροφος μας στην υλοποίηση του ντοκιμαντέρ ήταν το αρχείο του ΚΚΕ. Η ομάδα που συγκροτήθηκε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ δούλεψε εθελοντικά και ακούραστα. Χωρίς την ένθερμη υποστήριξη δεκάδων ανθρώπων δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση του.

Ακόμα, εκτός από τα τραγούδια που εμπεριέχονται, η Σοφία Καμαγιάννη συνέθεσε μουσική ειδικά για το ντοκιμαντέρ και το έντυσε με τις ιδιαίτερες μελωδίες της. Στην προσπάθεια μας βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς φορείς . Να ευχαριστήσουμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τους πάρα πολλούς φίλους, μέλη και οπαδούς του κόμματος, που αντιλαμβάνονται την σημασία του εορτασμού των 100 χρόνων, για τη εθελοντική βοήθεια που πρόσφεραν για την υλοποίηση αυτού του ντοκιμαντέρ δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Ευχαριστούμε όλους τους ηθοποιούς, που στήριξαν αυτό το εγχείρημα στο οποίο μέσα από τις ερμηνείες του ξεδιπλώνουν στον κόσμο τις σελίδες της ιστορίας του κόμματος.

Τους Νίκο Καβουκίδη και Τάσο Ψαρρά για το σπάνιο και πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησαν. Και τέλος ευχαριστούμε το αρχείο της ΕΡΤ και το αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: K.K.E
SHARE: