Ομπάμα σε Παυλόπουλο: Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει

Ομπάμα σε Παυλόπουλο: Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει

Συγχαρητήρια Ομπάμα στην κυβέρνηση για τη συμπόνια και την ανθρωπιά στους πρόσφυγες.""Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε ποια ζητήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της  Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ομπάμα κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο είχε την απορία αν ο κ.Παυλόπουλος κατοικεί εκεί, για να του απαντήσει αρνητικά "όχι, μένω σε σπίτι".

Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα ενώ είπε πως φέρνει χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα.

"Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως Προέδρου και ήθελα να ξεκινήσει στη γενέτειρα της δημοκρατίας", σημείωσε και τόνισε πως "Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα", τόνισε.

"Η ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι καλό και για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που αποτελεί μέρος του μηνύματος μου στην Ευρώπη. Να δίνονται ευκαιρίες στους νέους αλλά και σε όλους, ίσες ευκαιρίες σε όλους ανά τον κόσμο", τόνισε.

Παράλληλα, συνεχάρη την Ελλάδα για την στάση της στο θέμα του προσφυγικού. "Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίσατε τους πρόσφυγες", είπε και προσέθεσε "όπως ανέφερα και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα (προσφυγικό) με οργανωμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποια τάξη".

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε πως "για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή, εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ και τις περιπολίες στο Αιγαίο. Παράλληλα, εκτίμησε πως και τώρα με τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ "ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί".

"Αναμένω την επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, κάτι που πρέπει να δει όποιος έρχεται εδώ", κατέληξε, ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό για την φιλοξενία, τη φιλία και τη συνεργασία, πράγματα που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. 

Ο κ. Παυλόπουλος, καλωσορίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, τόνισε ότι "θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε και μετά το τέλος της θητείας σας ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού". Τόνισε ότι παρά τις τεράστιες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός, για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος ο ίδιος, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτα την ευρωπαϊκή πορεία της εντός ΕΕ και Ευρωζώνης και συνεργάζεται με τους εταίρους της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι εκείνο που μας εμπνέει και μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας.

- Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι βεβαίως πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ

- Δεύτερον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επισήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.

- Τρίτον, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως "το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

H στιγμή που ο Ομπάμα ρωτάει τον Παυλόπουλο αν μένει στο Προεδρικό

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Τι είπε ο Ομπάμα στον Καμμένο

SHARE:

24Media Network