Διπλωματικές πηγές: Έτοιμος ο Τουσκ να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας

Ντ. Τουσκ
Ντ. Τουσκ AP

"Εφόσον αυτό απαιτηθεί, τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα ανακοινωθούν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου” δηλώνουν διπλωματικές πηγές απο τη Ρουμανία. Οι κυρώσεις αφορούν απέναντι σε πρόσωπα, τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία.

"Σήμερα θα υπάρξει ένα μήνυμα από τον Τουσκ ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις και θα έχει την ευκαιρία στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου να πάρει και μέτρα", δήλωσαν στο Σίμπιου της Ρουμανίας ελληνικές διπλωματικές πηγές. Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι "δεν μπήκαμε σε αυτά, στον ποια θα είναι τα μέτρα".

"Αυτό είναι το επόμενο βήμα να εξεταστούν τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν", σημειώνουν.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, "ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία", επισημαίνουν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι "έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί". Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά "το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα".

"Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι", ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή. "Ο Αναστασιάδης και ο Τσίπρας έκαναν συνάντηση πριν το γεύμα για 20 λεπτά οι δυο τους", συμπλήρωσε.  "Ο Τσίπρας πήρε το λόγο μετά τον Αναστασιάδη τον υποστήριξε και είπε πως η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης και τη στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα 5 χρονιά επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρολού της στις παγκόσμιες και διεθνείς εξελίξεις".

"Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο και διεθνή ρολό αν δεν μπορεί να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών της και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη γειτονία της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια."

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, λένε οι διπλωματικές πηγές "τόνισε πολύ τη σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018 και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει άρα τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αξιοπιστία της ΕΕ και να τηρήσει τα συμπέρασμα που έβγαλε".

"Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής νέες πήγες θα προέλθουν από την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορεί η ΕΕ να την προστατέψει δεν μπορεί να έχει σημαντικό και αξιόπιστο ρολό στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής", είπε ο Α.Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

"Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσοι και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς ανταπόκριση από την Τουρκία", αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός "έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μήνυμα προς την Τουρκία προκείμενου να τερματίσει άμεσα την προσπάθεια της για γεώτρηση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύνοδος Κορυφής στη Ρουμανία: "Είμαστε όλοι Κύπριοι"

Αναστασιάδης: "Θετικότατη ανταπόκριση" από τους Ευρωπαίους

Παυλόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος έχουμε την δύναμη να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο

Γιούνκερ από Ρουμανία: "Είμαι Κύπριος στο θέμα της ΑΟΖ" – Τσίπρας: "Ενιαία θέση στις παραβιάσεις"

SHARE: