Γιούνκερ από Ρουμανία: “Είμαι Κύπριος στο θέμα της ΑΟΖ” – Τσίπρας: “Ενιαία θέση στις παραβιάσεις”

Γιούνκερ από Ρουμανία: “Είμαι Κύπριος στο θέμα της ΑΟΖ” – Τσίπρας: “Ενιαία θέση στις παραβιάσεις”
Φωτό αρχείου: Ο Γιούνκερ σε Σύνοδο Κορυφή Eurokinissi

Ομοβροντία κατά της Τουρκίας από τα πρώτα λεπτά της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Ρουμανία. "Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται" είπε ο πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις Γιούνκερ

Με τη φράση “Είμαι Κύπριος” απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης και της έμφασης που δίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ με τη φράση “εγώ είμαι Κύπριος”.

Τσίπρας: Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε “πρώτα πρώτα η διπλωματία”.

Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν ο Μ. Βέμπερ

Τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, έβαλε στον στόχαστρό του ο πρωθυπουργός.

Καθώς η Σύνοδος -που πραγματοποιείται την ημέρα της Ευρώπης-, θα συζητήσει την ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και ενώ πραγματοποιείται 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης, ήτοι έναν πρόεδρο που θα προάγει την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα τοποθετείται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στην ξενοφοβική προσέγγιση της άκρας δεξιάς στο μεταναστευτικό. Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ».

Αναστασιάδης: Αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις που να καταξιώνει την ΕΕ στα μάτια όλων των Ευρωπαίων

 Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα