Ορους στην Τουρκία βάζει ο Τσίπρας

Ορους στην Τουρκία βάζει ο Τσίπρας
Andrea Bonetti

Δεν μπορεί να υπάρξει άνοιγμα κεφαλαίων εάν δεν γίνουν ουσιαστικά βήματα από την πλευρά της Άγκυρας ξεκαθάρισε στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, καθώς η γείτονα θέτει την ενταξιακή διαδικασία ως αντάλλαγμα για το προσφυγικό

Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει την έναρξη της ενταξιακής συζήτησης ως ένα από τα ανταλλάγματα για να δεχθεί την  μεταφορά του κέντρου βάρους διαχείρισης του προσφυγικού στο έδαφος της και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών.

Η Τουρκία ζητά ειδικότερα επιπλέον τρία δισ χρηματοδότηση από το 2018 (πέραν των τριών δισ που έχουν ήδη συμφωνηθεί ως οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Άγκυρα), άμεσο άνοιγμα πέντε κεφαλαίων διαπραγμάτευσης τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος και απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο.

Το τελευταίο ζήτημα, αυτό της απελευθέρωσης  των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, φαίνεται πως είναι πάντως αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την Τουρκία και αυτό που είναι πιθανότερο να λάβει.

Και η Κύπρος άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχθεί το αίτημα για άνοιγμα κεφαλαίων εάν η Αγκυρα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προέβη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στις εξής δηλώσεις:

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων.

Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ότι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα