Όταν ο Σαμαράς συζητούσε τη σύνθετη ονομασία

Όταν ο Σαμαράς συζητούσε τη σύνθετη ονομασία
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) eurokinissi

Το γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες ένα βίντεο με απόσπασμα συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος συζητούσε την εκδοχή λύσης με σύνθετη ονομασία - Το σχόλιο του γραφείου του Πρωθυπουργού

Χθες, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την Ντόρα Μπακογιάννη να περιγράφει ως «γεωγραφική» -και, άρα, ως συμβατή με τις ελληνικές θέσεις- την ονομασία «Νέα Μακεδενία». Όμως, τα βίντεο… πάνε κι έρχονται, καθώς από χθες κάνει τον γύρο του youtube ένα βίντεο με συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στις 28 Νοεμβρίου 2009 (σ.σ. μία ημέρα πριν εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ), στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ανοιχτός στη σύνθετη ονομασία, αν πρώτα κάνει υποχωρήσεις η πΓΔΜ. Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση και τον Μανόλη Κοττάκη, ο Αντώνης Σαμαράς εξηγούσε: «Στο θέμα των Σκοπίων έχει βάλει ο Καραμανλής κόκκινες γραμμές.

“Είμαι μαζί με αυτές τις κόκκινες γραμμές , όμως, διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από τις κόκκινες γραμμές, εν όψει του ότι, όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή, ‘’πάρτε τα’’, γιατί τότε ο άλλος ξεκινά να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ τα δέχομαι. Ξεκινά παρακάτω. Τι είναι η ‘’κόκκινη’’ γραμμή που ενδιαφέρει; Είναι αυτό που οι  Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν δηλαδή μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους, και στο εσωτερικό, και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των διεθνών οργανισμών. Αυτό που ο  Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος erga omnes».

Και συνεχίζει ο Αντώνης Σαμαράς; «Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να το δεχθούν, δηλαδή, την λεγόμενη Συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν. Και είπα αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχτούν και την αλλάξουν να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω…»

Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ;

«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην Πρόεδρο του κόμματός του και πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του  στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes “να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω” και πως “είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές” που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις;» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού σχετικά με το νέο βίντεο με τον κ. Σαμαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα