Πάγκαλος: Απαράδεκτη η συμπεριφορά των αστυνομικών

Πάγκαλος: Απαράδεκτη η συμπεριφορά των αστυνομικών
??d?? ????? ????? ?????õd? ???????? E?I?????? ????(EUROKINISSI / ??I??? EM?? Eurokinissi

Ακατάλληλους χαρακτήρισε τους αστυνομικούς που χτύπησαν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της πορείας. Επισήμανε ότι ορισμένες φορές δεν μπορεί να ισορροπήσει η ελληνική αστυνομία

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την εικόνα με αστυνομικούς που κλωτσούσαν και χτυπούσαν διαδηλωτές στο έδαφος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ενώ στηλίτευσε και όσους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βία κατά των αστυνομικών.

“Η εικόνα που είδαμε στην τηλεόραση είναι απαράδεκτη: γιατί η αστυνομία, κατ’ ανάγκη, χρησιμοποιεί βία, όταν ιδίως αντιμετωπίζει βία και πρέπει να το πούμε, η αστυνομία αντιμετώπιζε βία και μάλιστα σκληρή βία, έπεφταν κοκτέιλ μολότοφ και όταν τα κοκτέιλ μολότοφ τα ρίχνεις πάνω στους αστυνομικούς, είναι απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού- έχουμε δει επανειλημμένα αστυνομικούς να παίρνουν φωτιά.

Επίσης, φαντάζομαι ότι όταν κάποιος πάει στην διαδήλωση με μια σιδερογροθιά, δεν την παίρνει μαζί του για να χαϊδέψει τον αστυνομικό, αλλά για να τον χτυπήσει. Αυτά, λοιπόν, υπήρχαν ως δεδομένα, αλλά είχαμε έναν μεμονωμένο διαδηλωτή στην εικόνα, ο οποίος ήταν στο έδαφος και επομένως προσφερόταν για να συλληφθεί, αν έπρεπε να συλληφθεί.

Ένας ή δυο αστυνομικοί με πολύ ψύχραιμες κινήσεις μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Αυτοί οι οποίοι έτρεχαν και κλωτσούσαν αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να αμυνθεί, πιστεύω ότι είναι ακατάλληλοι για αστυνομικοί και πιστεύω σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει και η διεξαγόμενη έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, της οποίας το αποτέλεσμα δεν θέλω να προδικάσω, η εικόνα, πάντως, είναι εντελώς απαράδεκτη”.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επισήμανε ότι η ελληνική Αστυνομία ορισμένες φορές δεν μπορεί να ισορροπήσει, εκτιμώντας πως αυτό είναι θέμα οργανωτικό και θέμα πολιτικής προσέγγισης των καθηκόντων της αστυνομίας.

“Θέλω να σας πω, όμως, ότι η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να ισορροπήσει. Εμφανίζει μια πρωτοφανή ανεκτικότητα και μαλθακότητα απέναντι σε προκλήσεις εναντίον της έννομης τάξης, που, επί μέρες στην Κερατέα, καθόντουσαν εκεί πέρα- δεν θέλω να πω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία, αλλά δεν ήταν ανάγκη να τους κάψουν και πέντε- έξι αυτοκίνητα για να αντιδράσουν κάπως πιο αποτελεσματικά…Έτσι δεν είναι; Να βάλουν τα αυτοκίνητα κάπου αλλού, να τα φυλάνε καλύτερα- έχουμε παραστεί σε καταστάσεις, όπου η αστυνομία είναι απούσα, ή κοιτάει αλλού, ή σφυρίζει αδιάφορα και αυτό μερικές φορές κορυφώνεται σε εξάρσεις βίας.

Όλο αυτό είναι για μένα θέμα οργανωτικό, θέμα πολιτικής προσέγγισης των καθηκόντων της αστυνομίας, πρέπει να δούμε πως στρατολογείται, πως εκπαιδεύεται, πως μετεκπαιδεύεται η αστυνομία, τι πνεύμα κυριαρχεί. Έχω ζήσει σε χώρες δυτικές, όπου η αστυνομία ασκεί φρικτή βία, όταν πρέπει να ασκηθεί βία, έχω ζήσει στην Γαλλία, που φημίζεται για την βιαιότητά της, αλλά η οποία (αστυνομία) στις καθημερινές συναλλαγές είναι απολύτως ευγενής και συγκρατημένη και εντελώς τυπική. Γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη σωστή δοσολογία εφαρμογής των νόμων και των κανόνων και άσκησης, κατά τρόπο πειστικό αποτροπής της βίας, όταν χρειάζεται;”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εξέφρασε την ελπίδα, η δολοφονία του μετανάστη από το Μπαγκλαντές να μην συνδέεται με τη δολοφονία του 44χρονου.

“Αν ορισμένοι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους και αρχίζουν να σκοτώνουν μετανάστες τυχαίους, που συναντάνε στο δρόμο, έχουμε ένα άλλο αποτρόπαιο φαινόμενο, που θα ήθελα, πάση θυσία, να αποφύγουμε. Η δολοφονία αυτή του συμπολίτη μας ήταν συγκλονιστική. Ο άνθρωπος δεν ήταν σε νυχτερινό κέντρο”.

Σημείωσε επίσης ότι η δολοφονία του 44χρονου δεν είναι μόνον θέμα αστυνόμευσης, καθώς “θα ήταν αδύνατο να φανταστούμε ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο, ή κάθε πέντε τετραγωνικά μέτρα (θα)υπάρχει ένας αστυνομικός. Εξ άλλου, δεν ξέρω κι αν επιθυμούμε μια τέτοια κατάσταση- οι δρόμοι μας να είναι γεμάτοι αστυνομικούς, οι οποίοι να κοιτάνε γύρω- γύρω και να επεμβαίνουν παντού. Νομίζω ότι το θέμα της μετανάστευσης, υπερβαίνει την αστυνομία και προκαλεί ολόκληρη την Πολιτεία και θα έλεγα ολόκληρη την κοινωνία”.

Προτάσεις για μετανάστες

“Χρειάζεται άμεσα η εφαρμογή μιας πολιτικής δυο τάσεων – η μια τάση να αφορά την άμεση νομιμοποίηση και ενσωμάτωση όσων μεταναστών έχουν τις ιδιότητες ως προς αυτό. Τι εννοώ δηλαδή; Μετανάστες που είναι στη χώρα μας 8 και 10 χρόνια, που είναι εδώ οικογενειακώς, με τη γυναίκα τους, τα παιδιά τους, έχουν κάνει παιδιά στην Ελλάδα, τα οποία πηγαίνουν στα σχολεία, έχουν σταθερή δουλειά, είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και λοιπά:

Αυτοί πρέπει άμεσα, όπως έχουν το δικαίωμα, με βάση τις ευρωπαϊκές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Και αφού πάρουν την ελληνική υπηκοότητα δεν θα υπάρχει κανείς λόγος να τους διακρίνουμε ή να τους αντιμετωπίζουμε ως ειδικό πρόβλημα.

Οι άλλοι μετανάστες και ιδιαίτερα αυτοί που είναι παράνομα στη χώρα και δεν έχουν χαρτιά, πρέπει σιγά – σιγά να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής, όχι στην Τουρκία που λέμε. Ορθώς προσπαθούμε να στείλουμε αυτούς που έρχονται από την Τουρκία πίσω στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία πρέπει να φυλάει καλύτερα τα σύνορά της και έχει υποχρέωση απέναντί μας στον τομέα αυτό, αλλά δεν θα λυθεί έτσι το πρόβλημα, γιατί και να επιστραφούν στην Τουρκία, πάλι θα βρουν τον τρόπο να ξαναγυρίσουν. Γιατί στην Ελλάδα δεν έρχονται για να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν είναι ο σκοπός τους η Ελλάδα….

Όταν θα αρχίσουν να προσγειώνονται τσάρτερ αεροπλάνα από την Αθήνα στο Λάγος της Νιγηρίας, στο Ραμπάτ του Μαρόκου από εκεί που προέρχονται ιδιαίτερα οι πιο επικίνδυνοι και ταραχοποιοί μετανάστες, θα σταματήσουν να έρχονται, γιατί θα ξέρουν ότι, αν έρθουν εδώ, κινδυνεύουν να βρεθούν πίσω. Αλλά αυτό δεν έχει γίνει ούτε μια φορά, ούτε μια φορά δεν το έχουμε κάνει”.

Για την οικονομία

“Έχουμε μπροστά μας ένα καθήκον- αν δεν το κάνουμε αυτό, όλα τα άλλα είναι περιττά. Η μοίρα μας θα είναι καταστροφική. Ποιο είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε; Είναι πάρα πολύ απλό. Να μάθουμε ότι το δημόσιο, ο δημόσιος τομέας, το κράτος μας με την ευρύτερη έννοια, δεν μπορεί να ξοδεύει παραπάνω από όσα έχει. Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να αποκομίσουμε.

Αυτή τη στιγμή, η συζήτηση αυτή δυσκολεύει το στόχο μας. Ο στόχος μας είναι η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στο δημόσιο τομέα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε”.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και ανοικτός, αν προκύψει θετική πρόταση από τον Αντώνη Σαμαρά.

“Και είναι αποφασισμένος στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που έχει δηλώσει, που έχει χαράξει και ταυτόχρονα είναι πολύ έτοιμος για οποιαδήποτε διεύρυνση ή άλλη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της χώρας. Γατί και από το Ζάππειο το σημερινό του κ. Σαμαρά, αν προκύψει κάτι θετικό, εμείς αμέσως θα το υιοθετήσουμε.

Εάν δεν προκύψει κάτι θετικό, θα κάνουμε κριτική. Θα πούμε ότι αυτό δεν είναι θετικό γι αυτό και γι αυτό το λόγο. Γιατί δεν έχουμε ούτε προκαταλήψεις, ούτε αυτό που ονομάστηκε κάποτε αλαζονεία της εξουσίας. Είμαστε έτοιμοι να συμπλεύσουμε με όποιον θέλει να συμπλεύσει μαζί μας και με όποιον λέει κάτι ουσιαστικό και πραγματοποιήσιμο. Με γενικά συνθήματα, γενικολογίες και αφηρημένες υποσχέσεις για το μέλλον δεν μπορούμε να συμπλεύσουμε, γιατί δεν έχει και νόημα”.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, περί «πολιτικής διεύθυνσης», επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει βηματισμό.

“Τι θα πει πολιτική διεύθυνση; Εάν κάποιος θέλει να πει ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκεί ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, ας το πει. Η κυβέρνηση αυτή έχει το καινοφανές χαρακτηριστικό της συνεχούς συζήτησης επί όλων των θεμάτων, όπου ο καθένας θέτει τις απόψεις του, όπου όλοι λαμβάνονται υπόψη.

Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι ως σωστό και διαθέσιμο τρόπο πολιτικής διεύθυνσης. Ποιος άλλος θα μπορούσε να υπάρχει; Το να αποφασίζω και να διατάζω; Δεν νομίζω ότι θα γινόταν δεκτό. Δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Πέραν του ότι δε μ΄ αρέσει”.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version