Παγκόσμιο το πρόβλημα με τα φάρμακα, λέει η κυβέρνηση

Παγκόσμιο το πρόβλημα με τα φάρμακα, λέει η κυβέρνηση
Φαρμακείο ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Τις ελλείψεις φαρμάκων σε Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία επικαλείται η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με τις τιμές.

Εξωγενή χαρακτηρίζει και την κρίση με τα φάρμακα η κυβέρνηση, επικαλούμενη ότι ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες και κάνοντας λόγο για ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Στο ερώτημα δε εάν είναι λύση η αύξηση των τιμών ως ανάχωμα στις εξαγωγές, όπως είχε υποστήριξει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε.

“Υπάρχει ένα ζήτημα παγκόσμιο και – όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν- παροδικό. Δε συνδέεται με τις τιμές των φαρμάκων. Αν ήταν μονο θεμα τιμής, γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε Γερμανία, ΗΠΑ ή Γαλλία;” Επικαλέστηκε δε ειδικότερα ότι οι τιμές πχ αντιβιοτικών που είναι σε έλλειψη στη Γερμανία είναι υψηλές.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ειδικότερα ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων και αφετέρου στη μείωση παραγωγής φαρμακευτικών πρώτων υλών στην Ινδία και την Κίνα κατά 60-70%. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία όπου απουσιάζουν αντιβιοτικά κλπ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πληρη επάρκεια στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, ενώ ελλειψεις παρουσιάζονται στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα για τον εντοπισμό των παράλληλων εξαγωγών και σε ελέγχους, καθώς και στα 10 επικαιροιποιημένα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά από ευρεία σύσκεψη.

Σημείωσε ότι συντονισμένα και με την ΕΕ θα ληφθούν μέτρα, αναφερόμενος στην ευρύτερη ένταξη των γενοσήμων, στην ενθάρρυνηση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να παράξει όσο περισσότερο μπορει για όσο επαρκούν βέβαια οι πρώτες ύλες, στην πιο σωστή συνταγογράφηση και τη συνταγογράφηση γενόσημων και στην ενημέρωση των πολιτών για την ορθή χρήση.

Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση, επικαλούμενος ότι οι παράλληλες εξαγωγές είχαν απαγορευτεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ δήλωσε ότι:

“Είναι σημαντικό να μην καλλιεργήσουμε ούτε πανικό, ούτε να σπεκουλάρουμε με θέματα δημόσιας υγείας”, καρφώνοντας την αντιπολίτευση και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε δε τους πολίτες να μην επηρεάζονται από τις “σειρήνες του λαϊκισμού” και την αντιπολίτευση να μη σπεκουλάρει σε θέματα δημόσιας υγείας”.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα