Πάμε για Eurogroup-θρίλερ. Το θετικό σήμα, οι εκβιασμοί και η μάχη για τα εργασιακά

Πάμε για Eurogroup-θρίλερ. Το θετικό σήμα, οι εκβιασμοί και η μάχη για τα εργασιακά
NICK PALEOLOGOS / SOOC

Εργασιακές σχέσεις και συντάξεις θέτουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας για να βρεθεί ένας κοινός τόπος στο Eurogroup. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης και το "κατηγορώ" για πληροφορίες που διαρρέονται για να φτιάξουν κλίμα

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου , του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Πρόκειται για τη σύσκεψη που έβγαλε και τον "στόχο" για τη Δευτέρα.

Για την ακρίβεια, εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ αντανακλούν άλλωστε τις προθέσεις των εταίρων να συνεχίσουν τη σκληρή γραμμή τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα βρεθεί λύση για τη χώρα μας, αλλά όχι τη Δευτέρα.

Εμπόδια θεωρούνται οι αιτιάσεις των Ευρωπαίων για τα εργασιακά και τις συντάξεις που αποτελούν και τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κομβικό για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε άλλωστε σήμερα ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Τάσος Κορωνάκη.

Αναφερόμενος στο μεγάλο διάστημα που διαρκεί η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είνει ότι "αν δεν είχαμε κερδίσει αυτό το διάστημα σήμερα οι συντάξεις θα είχαν μειωθεί".

Σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή εξέφρασε την προθυμία να εργαστεί για λύση , η οποία όμως να είναι σύμφωνη με την εντολή .

Το δεύτερο κομβικό σημείο είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι το βάρος. Άρα , πρόσθεσε, δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κάνει περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι συντάξεις έχουν περικοπεί πάρα πολύ, κατά συνέπεια, τόνισε, δεν μπορεί να το βάρος της κρίσης να συνεχίσουν να το σηκώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Για την στάση των δανειστών, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι όσο πλησιάζουμε σε κρίσιμες μέρες προσπαθούν να κερδίσουν όσα παραπάνω μπορούν και γι' αυτό βάζουν στο τραπέζι ξανά και ξανά πολλά θέματα, που από την προηγούμενη περίοδο των συζητήσεων έχουν βγει εκτός.

Εμείς, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, "φθάσαμε στη Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί έγιναν αποδεκτές δύο αρχές: Εμείς να δουλέψουμε για τη λύση, να κάνουμε υποχωρήσεις σεβόμενοι κανόνες ακόμα κι αν διαφωνούμε, αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να σεβαστεί, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με μια συγκεκριμένη εντολή. Και η εντολή λέει, λύση εντός του ευρώ χωρίς λιτότητα".

Για την στάση του κόμματος ο κ. Κορωνάκης είπε ότι κανένας στο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετείται στη συγκυρία σύμφωνα με την ιδιαίτερη άποψη που έχει και πρόσθεσε ότι όλοι σέβονται και θα σεβαστούν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, αν βρίσκεται μέσα στα όρια της εντολής που έχουμε λάβει.

Αν η συμφωνία είναι πράγματι ένας έντιμος συμβιβασμός, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να εγκριθεί από τα όργανα του κόμματος και να περάσει από τη Βουλή, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αν η συμφωνία βρίσκεται εκτός της εντολής, δεν είναι ζήτημα προσωπικής διαφοροποίησης κάποιων, είναι πρόβλημα για όλους.

Κυβερνητικοί Κύκλοι για δημοσίευμα περί διαρροών της ΤτΕ εναντίον της κυβέρνησης

Πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ θεωρούν κυβερνητικές πηγές ότι αποτελεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής "Εφημερίδας των Συντακτών" σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα υπογραμμίζουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Φωτογραφία: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δραγασάκης: Αναγκαία μια καθαρή λύση, όχι συμφωνία για το πώς θα πάρουμε τη δόση

Το ενδεχόμενο συμφωνίας ήδη φέρνει σύννεφα στη Ν.Δ

Νέα φοροεπιδρομή φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς

Τσίπρας: Ζήτημα πολιτικής βούλησης, η επίτευξη συμφωνίας

SHARE:

24Media Network