Παρασκευή τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους αρχηγούς για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Παρασκευή τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους αρχηγούς για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Οι επικοινωνίες από το γραφείο του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκαν. Θα συναντήσει διαδοχικά την Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη.

Ολοκληρώθηκαν οι επικοινωνίες από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικου, , τις οποίες εκ μέρους του Μαξίμου πραγματοποίησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Εκλεισαν ειδικότερα τα ραντεβού στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την Παρασκευή στις 11 το πρωί και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την Παρασκευή στις 12.15 το μεσημέρι.

“Κλείδωσε” επίσης το ραντεβού και με τον γη του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την Παρασκευή στις 17.00.

Όπως έγινε γνωστό στις 18:00 ορίστηκε το ραντεβού με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Στις 7 το απόγευμα ο τελευταίος που θα συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων, αλλά η ατζέντα θα ανοίξει με ευρύτερη θεματολογία, από τον εκλογικό νόμο μέχρι το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει της προετοιμασίας για τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι αν και η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει την πλήρη πρόταση της για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προκειμένου όπως αναφέρθηκε να εμφανιστεί ανοιχτή σε προτάσεις των κομμάτων, έχει αποφασίσει ορισμένους βασικούς άξονες για επιστολική ψήφο όλων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Σημειωτέον ότι από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού τους οποίους τελικά θα αφορά η ρύθμιση δε θα ξεπεράσουν τους 300.000, ενώ εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ανεβαζουν τον πιθανό αριθμό στα ένα ή και τρία εκατομμύρια και στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβως είναι οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου έτσι κι αλλιώς και σήμερα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ελπίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τελικά το νομοσχέδιο (αν και όταν το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε φέρει αντίστοιχο νόμο ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεν το είχε ψηφίσει, στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν βουλευτές που θέλουν να στηρίξουν, όπως ο Ανδρέας Λοβερδος), καθώς και η Ελληνική Λύση, ενώ γαλάζια στελέχη βλέπουν περιθώρια συναίνεσης και με το ΜεΡΑ25. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταθέσει πρόταση νόμου, που προβλέπει τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και κατανομή των εδρών ανάλογα με τον αριθμό των Ελλήνων που καταγράφονται σε κάθε μία από αυτές, με το σκεπτικό ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ισοτιμία των Ελλήνων που ζουν στη χώρα με τους Έλληνες του εξωτερικού. Η πρόταση Βαρουφάκη αναφέρει επίσης ότι “το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα έχουν όλοι όσοι και μόνον όσοι διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια, όπως προβλέπει το σύνταγμα και δεν μπορεί να αλλάξει από τον κοινό νομοθέτη”, κάτι που θεωρείται ότι τον φέρνει κοντά με την πρόταση της ΝΔ.

Όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν αθροιστικά 101 έδρες και με δεδομένη την άρνηση του Περισσού η τύχη του νομοσχεδίου είναι στην πραγματικότητα στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου πάντως χθες με non paper έσπευσε να κάνει λόγο για “επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου” και να επιρρίψει στον κ.Μητσοτάκη την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται η συζήτηση για την ψήφο των ομογενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει ταυτόχρονα και την ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στο κυβερνητικό επιχείρημα πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δε μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου. Επιπλέον με αυτή τη δήλωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει και ότι δε θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενα από τα ζητήματα που επίσης θα τεθούν στο τραπέζι των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους αρχηγούς, οι οποίες όπως έχει επιβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα έχουν διευρυμένη ατζέντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα