Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ζητούν δέκα καραμανλικοί βουλευτές της Ν.Δ

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ζητούν δέκα καραμανλικοί βουλευτές της Ν.Δ
COPYRIGHT: GEORGE KONTARINIS /EUROKINISSI

Πιέζουν για νέα νομοθετική ρύθμιση και όχι για απλή συμφωνία των τραπεζών ότι δεν θα βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμό

Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν με ερώτηση τους δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από τον καραμανλικό χώρο.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τσιάρας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Δάνης Τζαμτής, Αλέξανδρος Κοντός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης και Σταύρος Καλογιάννης, τονίζουν ότι η κατάθεση μίας νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το επόμενο έτος, κρίνεται αναγκαία ειδικά σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών.

Με τον τρόπο αυτό οι βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει έναντι της τρόικας που ζητά όταν λήξει στο τέλος του χρόνου η ισχύς της περσινής διάταξης Χατζηδάκη να μην υπάρξει νέα ρύθμιση.

Το Μαξίμου όμως ήθελε να λύσει το θέμα χωρίς νέα κόντρα με την τρόικα απλώς με την άτυπη διαβεβαίωση των τραπεζών ότι δεν θα προχωρήσουν ούτως ή άλλως σε πλειστηριασμούς, ενώ παραμένει βεβαίως σε ισχύ και ο νόμος Κατσέλη.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Οικονομικών

Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ: «Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς»

Το υφιστάμενο καθεστώς αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ορίζεται από το άρθρο 2 του Ν.4224/2013. Σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες διατάξεις, από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.

Μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, κρίνεται αναγκαία η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το 2015.

Κατόπιν τούτων…

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Θα καταθέσουν τα συναρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς;

Θα διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network