Παρέμβαση Ανδρουλάκη για την οικονομία σήμερα στη Βουλή

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης INTIME

Σε ένα εναλλακτικό όραμα από το “σχέδιο υψηλών ανισοτήτων” του Μητσοτάκη θα αναφερθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση της επερώτησης του κόμματος για οικονομία – ανάπτυξη.

Παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης για την οικονομία αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή και στη συζήτηση της επερώτησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει την έντονη κοινοβουλευτική παρουσία του το τελευταίο διάστημα. Στην λογική του να καταγραφεί το ΠΑΣΟΚ ως ο βασικός πόλος αντίθεσης στη Νέα Δημοκρατία στο πλέον θεσμικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι το κοινοβούλιο.

Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, ενώ ο πρόεδρός του έκανε παρέμβαση και την περασμένη Τρίτη με αντικείμενο την τροπολογία για την Golden Visa, όπως και την Τετάρτη με αφορμή την παρέμβαση του εισαγγελέα στον ΟΣΕ για το ηχητικό υλικό που αφορά τα Τέμπη.

Το δίλημμα

Αναφορικά με την οικονομία ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Επισημαίνοντας πως ενόψει των ευρωεκλογών «εμείς βάζουμε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να μπει εμπόδιο στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που υπονομεύουν την μακροπρόθεσμη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Τόνισε την ανάγκη για ένα «άλλο όραμα για την ελληνική οικονομία από αυτό που υλοποιεί ως σχέδιο ο κ. Μητσοτάκης, ένα σχέδιο υψηλών ανισοτήτων. Ένα σχέδιο που μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα προ νέων περιπετειών»

Παράλληλα στις ίδιες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην συνθήκη των ολιγοπωλίων που συντηρεί αν δεν ενθαρρύνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για ««ολιγοπώλια και έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων υπονομεύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ολιγοπώλια στα τρόφιμα, την ενέργεια, τις υπηρεσίες υγείας».

Σημειώνοντας πως ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης η ακρίβεια «κλιμακώνεται κάνοντας την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών να καταρρέει στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον τραπεζικό κλάδο λέγοντας πως τα ιδρύματα είχαν 4 δις κέρδη φέτος «με πολύ υψηλές χρεώσεις και  πολύ υψηλά επιτόκια, αλλά με πολύ λίγα δάνεια στην αγορά για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Εικονική πραγματικότητα

Στα ζητήματα της οικονομίας όμως είχε αναφερθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην πρόσφατη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην Βουλή. Αναφερόμενος σε μία εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η Ν.Δ η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης. Αναφερόμενος μάλιστα στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών αξιολόγησης που συχνά επικαλείται η κυβέρνηση.

Όπως είχε δηλώσει «ο οίκος Moody’s διέλυσε την εικονική πραγματικότητα που φτιάξατε. Απέδειξε δηλαδή ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσω διευθετήσεων, όπως προσπαθείτε τόσο καιρό να μας πείσετε.  Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει επίμονα και ανησυχητικά υψηλό. Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ακόμα, κι όσες σχετικά μεγάλες επενδύσεις γίνονται, είναι με λεφτά του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή για να το πούμε απλά οι ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται σε μεγάλο μέρος τους με δημόσιο χρήμα. Τις κάνουν ιδιώτες αλλά με τα λεφτά του λαού. Αυτή είναι η ποιότητα των ιδιωτικών επενδύσεων, που προβάλλετε ως επιτυχία».

Ειδικά για τις επενδύσεις εγκάλεσε τη ΝΔ για το ότι «αποσιωπάτε ότι άνω του 45% των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι real estate αφελληνίζοντας την οικονομία. Η ΕΛΣΤΑΤ με τη σειρά της απέδειξε ότι «ελληνικό θαύμα» στην οικονομία μας δεν υπάρχει, παρά μόνο κερδοσκοπία της αγοράς.  Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία. Ακριβώς μετά τη Βουλγαρία είμαστε και στο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας που βαραίνουν τους πιο αδύναμους Έλληνες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα