ΠΑΣΟΚ: Αυλαία στο συνέδριο με "αντάρτικο" των ευρωβουλευτών

Σύνεδροι ψηφίζουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013.

(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Σύνεδροι ψηφίζουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπεσε η αυλαία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Σκληρή ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του κόμματος κατά του Ε. Βενιζέλου

Ολοκληρώθηκε το 9ο τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής και ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν μπροστά σε αριθμό ψήφων.

"Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός. Έλαβε αποφάσεις δημοκρατικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας", δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Εκτός των 130 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησαν την ψήφο των συνέδρων, έχουν οριστεί αριστίνδην 50 μέλη.

Μεταξύ αυτών δεν ήταν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν πέσει σε δυσμένεια, επειδή δεν τηρούν την κομματική γραμμή.

Ευρωβουλευτές κατά Βενιζέλου

Όπως ήταν φυσικό, η παραπάνω απόφαση του προέδρου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ευρωβουλευτών του κόμματος.

Με κοινή δήλωσή τους, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι "με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής".

Ειδικότερα, οι Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας, Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά, έκαναν λόγο για απόφαση "θεσμικά απαράδεκτη" και "ακατανόητη", σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη".

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές εξέφρασαν την "έκπληξή" τους για την απόφαση, "τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ".

Αναλυτικά η δήλωση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ:

"Mε το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε- στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

SHARE: