ΠΑΣΟΚ: Επίκαιρη ερώτηση στης Μ. Αποστολάκη στον Γ. Φλωρίδη για τους ποινικούς κώδικες

Διαβάζεται σε 2'
ΠΑΣΟΚ: Επίκαιρη ερώτηση στης Μ. Αποστολάκη στον Γ. Φλωρίδη για τους ποινικούς κώδικες

Να δοθεί στη δημοσιότητα η σύνθεση της άγνωστης, άτυπης ομάδας που εισηγήθηκε την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή της η Μιλένα Αποστολάκη.

Την γνωστοποίηση της σύνθεσης της ομάδας εργασίας που επεξεργάσθηκε και εισηγήθηκε τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως επιτάσσουν οι αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η Βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

Επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα “τηρείται διαχρονικά η διαδικασία συγκρότησης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με την έκδοση του αντίστοιχου Φ.Ε.Κ., με το οποίο δημοσιοποιείται η σύνθεση της εκάστοτε νομοπαρασκευαστικής επιτροπής”, με βάση την “ανάγκη της διεπιστημονικής επεξεργασίας και τεκμηρίωσης” και  “τις αρχές της  διαφάνειας, της δημοσιότητας και της λογοδοσίας” η Μ. Αποστολάκη υπογραμμίζει πως στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων υπήρξε παράκαμψη της διαδικασίας σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η συντακτική ομάδα του νομοσχεδίου, ούτε υπό ποια ιδιότητα συμμετείχαν σε αυτή τα μέλη της.

Αναφερόμενη στην αποστροφή του υπουργού κ. Φλωριδη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις 9 Δεκεμβρίου 2023, ότι “δεν θα υπάρξει νομοπαρασκευαστική επιτροπή”, αλλά “θα υπάρξουν όμως άνθρωποι σε επιτροπές εργασίας οι οποίοι ξέρουν και οι οποίοι δεν έχουν άλλου είδους δεσμεύσεις” και “δεν μετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές να νομοθετήσουν για τους δικούς τους πελάτες” η Μ. Αποστολάκη χαρακτήρισε βαρύτατους τους υπαινιγμούς αυτούς και κάλεσε τον υπουργό να αποκαλύψει τα ονοματεπώνυμα στα οποία αναφερόταν.

“Σε κάθε περίπτωση η παράκαμψη της διαδικασίας της σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, δεν μπορεί να αποτελεί την οδό προκειμένου να υλοποιούνται τέτοιας έκτασης μεταρρυθμίσεις στο δικαιικό μας σύστημα”, τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τις συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, σύμφωνα και με τις έντονες επιφυλάξεις που ήδη έχουν εκφραστεί από επιστημονικούς φορείς της χώρας για μεγάλο μέρος των προτεινόμενων διατάξεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα