Παυλόπουλος προς Σκόπια: Ένταξη μόνο με συμφωνία, συμφωνία μόνο με αλλαγή Συντάγματος

Παυλόπουλος προς Σκόπια: Ένταξη μόνο με συμφωνία, συμφωνία μόνο με αλλαγή Συντάγματος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο George Vitsaras / SOOC

Ξεκάθαρα μηνύματα προς ΠΓΔΜ, Τουρκία, αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στο Προσφυγικό

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που στη Σόφια πραγματοποιείτο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με αντικείμενο φυσικά το Σκοπιανό.

Αναφερόμενος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ως Ελλάδα ευνοούμε αυτή την προοπτική, αλλά βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γείτονος, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

«Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών. Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. ‘Αρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, τόνισε ότι, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις και σε ό, τι αφορά την ΑΟΖ και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι αναφορικά με την ΑΟΖ δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για άλλες περιοχές της ΕΕ. Φανταστείτε να προέκυπταν διεκδικήσεις από τρίτα κράτη προς χώρες -μέλη της ΕΕ τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Εσθονίας.

Ως προς το Κυπριακό, αφού επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, τόνισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Όπως παρατήρησε, τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παυλόπουλος: Ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στο Προσφυγικό

Καθοριστικής σημασίας για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την επίδειξη αλληλεγγύης στους τομείς που ορίζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρωτίστως στο, μέγιστο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προσφυγικό ζήτημα, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Καλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, πράγμα που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει με ορισμένους άλλους εταίρους της Ελλάδας, στους οποίους «πρέπει βεβαίως να καταστεί σαφές ότι ο σεβασμός του ανθρωπισμού και η πλήρης εφαρμογή των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου είναι αυτονόητη υποχρέωση, της οποίας η μη εκπλήρωση συνεπάγεται κυρώσεις».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης: «Κατά προτεραιότητα πρέπει να εργασθούμε η Ελλάδα και η Εσθονία, ώστε να ενδυναμωθεί επαρκώς ο πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι στο πεδίο της Ευρωζώνης, πρέπει αφενός να εξοπλισθούν, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με τα κατάλληλα μέσα, ώστε ν’ αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση χρέους -η οποία, δυστυχώς, επιδεινώνεται από τη σοβούσα παγκόσμια κρίση χρέους- που πλήττει αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, ώστε να καταπολεμηθεί η διεύρυνση των ανισοτήτων και η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους δικαίου, με στόχο την εξάλειψη των μορφωμάτων ακραίου λαϊκισμού, τα οποία εμφανίζονται σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας ακόμη και την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κλείνοντας, παρατήρησε, ότι ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, Ελλάδα και Εσθονία, ακριβώς επειδή οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές, καλούνται να συνεργασθούν στενά και να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Η προτεραιότητα αυτή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία λόγω της κρίσιμης, ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς συγκυρίας. Το τονίζω αυτό, διότι είναι προφανές πως, στους ταραγμένους σημερινούς καιρούς -απτό παράδειγμα η εκρηκτική κατάσταση και η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή- η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο τους λαούς της. Και τούτο διότι, με βάση την ιστορία της και τον τελικό προορισμό της, έχει όλα τα εχέγγυα αλλά και το χρέος να υπερασπισθεί σε πλανητικό επίπεδο θεμελιώδεις αρχές και αξίες για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως είναι, πρωτίστως, οι αρχές και οι αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά της, η κ. Καλγιουλάιτ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι Ελλάδα και Εσθονία μοιράζονται κοινές αξίες και θέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων τόσο στον χρηματο-οικονομικό τομέα, όσο και στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, που να εξασφαλίζουν τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών από τα υποψήφια προς ένταξη μέλη.

Επισήμανε τον δύσκολο ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης των στόχων της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αξία της ευόδωσης αυτού του σχεδίου, καθώς -όπως είπε- κανείς δεν ξέρει που θα ξεσπάσει η επόμενη κρίση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Εσθονίας στις δράσεις της Frontex και εξέφρασε την πρόθεση της χώρας της, να συνεχίσει τη συνεργασία προς την ίδια κατεύθυνση με την Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε και το ενδιαφέρον πολλών ομοεθνών της για επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα