Παυλόπουλος: Να εξοντώσουμε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού

Εγκαίνια της έκθεσης «Ευζωνική στολή» από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπυλο,  Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Εγκαίνια της έκθεσης «Ευζωνική στολή» από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπυλο, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα Τιμών της Προεδρικής Φρουράς. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

"Αυτός ο οικονομικός λαβύρινθος είναι το γνήσιο τέκνο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τον μύθο του Μινώταυρου, του Λαβύρινθου και του Θησέα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για να ερμηνεύσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, στην ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του, σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, βρίσκεται στην επικίνδυνη δίνη μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «ολοένα και περισσότερο η οικονομία, θυμίζει το μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη».

«Αυτός ο οικονομικός Λαβύρινθος που έχει το δικό του Μινώταυρο, ως αρχιτέκτονα αλλά και ως αμείλικτο φύλακα της εφιαλτικής χαοτικότητάς του, είναι το γνήσιο τέκνο, της νεοφιλελεύθερης οικονομικής αντίληψης», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Μέσα σ' αυτόν τον οικονομικό Λαβύρινθο κι αντιμέτωπος με το νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο, ο θεσμικός Θησέας καλείται, υπό όρους που παραπέμπουν στην ιστορία του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, να φέρει σε πέρας την αποστολή του», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Την επανίδρυση ενός κανονιστικού εποικοδομήματος, το οποίο θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον Άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο κυρίως δια της αποκατάστασης του κανόνα δικαίου και της έννομης τάξης στον θεσμικό τους θρόνο, που πρέπει επιπλέον να στηρίζεται πάνω σε δημοκρατικό βάθρο. Τελικώς δε δια της αποκατάστασης του κράτους δικαίου μ' έμφαση στον ανθρωπιστικό πυρήνα του, το κοινωνικό κράτος δικαίου».. 

«Σ' αυτόν τον Λαβύρινθο κι απέναντι σ' αυτόν τον Μινώταυρο, η έννομη τάξη και οι θεσμοί παίρνουν τη μορφή ενός άλλου Θησέα. Ο οποίος, με ασπίδα την παραδοσιακή του δημοκρατική νομιμοποίηση και δόρυ την πλήρη αίσθηση της θεσμικής του αποστολής, οφείλει ν' αγωνισθεί για να εντοπίσει το Μινώταυρο και να τον εξοντώσει», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Να μιλήσουμε τη γλώσσα της επιστήμης

Παρουσιάζοντας στους φοιτητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου τον κ. Παυλόπουλο ο πρόεδρος του ιδρύματος Μπεν Σασόν Μεναχέμ αναφέρθηκε στο μεγάλο επιστημονικό έργο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Παυλόπουλο να διδάξει στο Πανεπιστήμιο ώστε να βοηθήσει τους ισραηλινούς φοιτητές να μιλήσουν "τη γλώσσα της επιστήμης".

«Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα  τον ίδιο ουρανό και μπορούμε να μοιραστούμε μια κοινή γλώσσα -τη γλώσσα της επιστήμης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παυλόπουλος από Ισραήλ: Κοινός εχθρός η τρομοκρατία

SHARE:

24Media Network