Πελώνη: Είμαστε σε κανονικό lockdown και πιο σκληρό από του περασμένου Μαρτίου

Πελώνη: Είμαστε σε κανονικό lockdown και πιο σκληρό από του περασμένου Μαρτίου
H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη Eurokinissi

“Δεν τιμωρεί η κυβέρνηση” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ έκανε λόγο για κατάχρηση των κωδικών 6 και 2, με αποτέλεσμα να χρειαστούν αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Τα νέα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης του κορονοϊού υπερασπίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας αφενός ότι η χώρα βρίσκεται σε κανονικό lockdown και μάλιστα πιο σκληρό από ό,τι ένα χρόνο πριν, και αφετέρου ότι υπήρξε κατάχρηση των κωδικών 6 και 2, με αποτέλεσμα να χρειαστούν αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών.

Η κ. Πελώνη δηλαδή ταυτόχρονα αιτιολόγησε την ανάγκη λήψης των συγκεκριμένων περιορισμών σε άθληση και ψώνια, αλλά και τη μη λήψη πιο αυστηρών μέτρων όσον αφορά στους χώρους εργασίας.

Επισήμανε ότι τα στοχευμένα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν σε κόκκινες περιοχές όπως η Αττική είναι πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, καθώς τότε δεν ίσχυε περιορισμός των μετακινήσεων με SMS ή απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδυνές ώρες. Επικαλέστηκε επίσης ότι στον ιδιωτικό τομέα η τηλεργασία έχει αυξηθεί στο 60% και στο δημόσιο τομέα εφαρμόζεται στο μάξιμουμ.

“Η κυβέρνηση δεν τιμωρεί, αλλά υπήρξε κατάχρηση των κωδικών 6 και 2”

Στο ερώτημα του News 24/7 τι άλλαξε όσον αφορά στη μετακίνηση με κωδικό 6 μόνο με τα πόδια από τις 10 Φεβρουαρίου όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του και θα αποτελούσε ταξική επιλογή σε βάρος των πολιτών που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και άθλησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε:

“Η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα. Να κάνομε λίγη υπομονή ακόμη, διότι αυτή τη στιγμή δίνουμε την τελευταία μάχη. Δεν πρέπει τώρα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν τιμωρεί η κυβέρνηση, ούτε χαίρεται όταν λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί και από τους ελέγχους και από τη λήψη των SMS κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού όπως και του κωδικού 2. Και πλέον επιτρέπεται η μετακίνηση άθληση με τα πόδια, διότι ο κωδικός 6 δεν είναι ούτε για ανταλλαγή επισκέψεων στα σπίτια ούτε για άλλες δραστηριότητες. Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και όλοι να κάνουμε υπομονή. Δεν είμαστε σήμερα εκεί που ήμασταν έξι μήνες πριν. Υπάρχει πλέον το εμβόλιο, προχωρούν οι εμβολιασμοί. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε μία άλλη φάση”.

Η κ. Πελώνη απέφυγε πάντως να προεξοφλήσει είτε χαλάρωση των περιορισμών από τις 16 Μαρτίου είτε παράταση του lockdown, επισημαίνοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις και αυτές από την τήρηση των μέτρων.

Σημείωσε πάντως ότι σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου και υπενθύμισε ότι με την τήρηση των μέτρων τότε, στάθηκε δυνατό το άνοιγμα της αγοράς για κάποιο διάστημα στη συνέχεια. “Όταν τα μέτρα λαμβάνονται εγκαίρως -και θυμίζω ότι στην Αττική επιβλήθηκαν εγκαίρως πριν από δυόμισι εβδομάδες όταν ξεκίνησε η αύξηση των νοσηλειών- τότε βλέπουμε τα αποτελέσματα και μπορούμε να συζητάμε για να επαναλειτουργία και ανοίγματα”, πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές μετά τον Απρίλιο και τον Μάιο και λόγω καιρού και γιατί θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα