Πέρασε η πρόταση Τσίπρα: Σε έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Το πράσινο φως στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο έδωσε τελικά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 12 ωρών

Σε μια έντονη συνεδρίαση με πολλές διαφωνίες υπερίσχυσε τελικά η πρόταση του πρωθυπουργού, με 17 μέλη της ΚΕ να παραιτούνται από τη θέση τους και τα "συντροφικά μαχαιρώματα" μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας να μη λείπουν.

Το συνέδριο τελικά θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη και ως έκτακτο θα απαιτεί και ένα νέο "ανακάτεμα της τράπουλας" με την εκλογή νεων συνέδρων από τις οργανώσεις των μελών του κόμματος.

Η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου μειοψήφησε. Στην ψηφοφορία δεν υπήρξε καταμέτρηση, καθώς σύμφωνα με το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής,  η υπεροχή για Έκτακτο Συνέδριο ήταν εμφανής από τα υψωμένα χέρια των μελών.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που σε κάθε περίπτωση ήθελε να συγκληθεί το σώμα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας αμέσως μετά το τέλος της ΚΕ αναφέρεται:

"Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείναμε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία.

Το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου συγκροτείται από τους συνέδρους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι το πλέον αρμόδιο συλλογικό σώμα που μπορεί να διασφαλίσει την αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική πορεία και φυσιογνωμία του κόμματος και την ενότητα του.

Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού.

Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα."

Η πρόταση για διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση ή όχι της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας δεν τέθηκε τελικά στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα που έδωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης, τα θέματα του Εκτάκτου Συνεδρίου θα έχουν τρεις άξονες:

-Απολογισμός διαπραγμάτευσης - διακυβέρνησης

-Τι κάνουμε σήμερα

-Η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή και έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Παραιτούνται 17 μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

SHARE:

24Media Network