Περπατάμε παράλληλα και χωρίς πρόγραμμα

Περπατάμε παράλληλα και χωρίς πρόγραμμα
Greek Prime Minister at the European Commission offices during an extraordinary Eurogroup meeting in Brussels, Belgium on June 25, 2015. SOOC

Συναινετικά κατόπιν πίεσης: Η απόσυρση του παράλληλου προγράμματος ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, όμως κυβερνητικές πηγές και ο Πρόεδρος της Βουλής την αποδίδουν στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον. Οι αντιδράσεις για την απόσυρση, που παρουσιάζεται ως "αναβολή"

Η απόσυρση του πολυδιαφημισμένου παράλληλου προγράμματος έπεσε σαν κεραυνός (όχι εν απολύτω αιθρία) το απόγευμα της Πέμπτης, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενστάσεις των δανειστών, οι οποίοι θεώρησαν την κατάθεση του μονομερή ενέργεια, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία.

Την ίδια στιγμή συνεδρίαζε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπως κάθε Πέμπτη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε στη συνέχεια τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως η απόφαση για αναβολή (σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό τυπικό, στο οποίο δεν υπάρχει απόσυρση), ελήφθη κατόπιν ενστάσεων της αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχη εκδοχή έδιναν σε ανεπίσημες συζητήσεις κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι “μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε”.

Αυτές οι ενστάσεις φέρονται να απαντώνται από το γεγονός ότι πλέον τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου, καθώς η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της πριν τα Χριστούγεννα και θα συνεδριάσει ξανά μετά τα Φώτα.

Ο κ.Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την πίεση πάντως που υπήρξε από την πλευρά των δανειστών προς την απόσυρση ή αναβολή του παράλληλου προγράμματος επιβεβαιώνει το σχόλιο παράγοντα της Ευρωζώνης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε λύθηκε με… “συναινετικό τρόπο”, καθώς όπως εξήγησε κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς.

Εξάλλου, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

Τελικώς οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισ ευρώ, με ευρωπαϊκές πηγές να αποκαλύπτουν ότι: «Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες απείλησαν να ακυρώσουν την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε πίσω το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News247.

Το μήνυμα των δανειστών για άλλη μία φορά συνεπώς ήταν σκληρό και φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν υπολόγιζε αυτή την αντίδραση ή αντιθέτως “μετρούσε” αντιδράσεις και δυνατότητες ελιγμών.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε:

“Η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το “παράλληλο πρόγραμμα”, αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση. Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες” και κατέληξε:

“Για να τεθεί, επιτέλους, ένα τέρμα στο συνεχή διασυρμό της χώρας, καλώ τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του. Καλώ τον κ. Τσίπρα, να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας”.

Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η Συμπαράταξη δικαιώθηκε για τις πολιτικές ενστάσεις που κατέθεσε χθες στην επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση επέλεξε να συζητηθεί το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». “Η κυβερνητική όμως αναδίπλωση δεν αρκεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου χωρίς την τήρηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος” πρόσθεσε.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε: “Η διαφημιστική απάτη που επιχείρησε η κυβέρνηση με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τελείωσε άδοξα. Ο λαός να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και να μην ελπίζει στα παραμύθια των παράλληλων προγραμμάτων, που αποδεικνύονται κοροϊδία.”

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε: “Κυβέρνηση-μαριονέτα, Βουλή-οπερέτα χορεύουν-τραγουδούν σε ρυθμούς δανειστών.Κατά ριπάς κατεπείγοντα μέτρα, απόσυρση “παράλληλου προγράμματος”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε: “Τη μέρα που εκ των υστέρων ομολογούν λάθη που κόστισαν ζωές, βλέπε ΔΝΤ, τη μέρα που τα παπαγαλάκια τους τολμούν να ζητούν νέο μνημόνιο, για λόγους αξιοπρέπειας και μόνο, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω στο παράλληλο πρόγραμμα”.

Η βουλευτής της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της σχολίασε: “Το πυροτέχνημα έσκασε. Κράτησε μόνο 24 ώρες. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε λόγια του αέρα. Λυπάμαι που η διαχείριση των ονείρων του λαού γίνεται με τέτοιο τρόπο. Δεν υπάρχει καμία χώρα όπου να κατατίθεται νομοσχέδιο μη κοστολογημένο. Όταν το είπαμε χθες μας κατηγόρησαν. Πήγαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα