Πέθανε ο πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής

Πέθανε ο πρώην υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής

"Έφυγε" σε ηλικία 88 ετών ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 88 ετών, ο καθηγητής Ψυχιατρικής, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανής γεννήθηκε το 1928 στην Καλαμπάκα και σπούδασε στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Eθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των ΗΠΑ και στο Oμοσπονδιακό Ψυχιατρικό Nοσοκομείο St. Elizabeths στην Oυάσινγκτον. Το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, πρόεδρος της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας (1977 - 1983), πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Eταιρείας (1983 - 1990) και πρόεδρος της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "η παρουσία του έχει σφραγίσει την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και την ελληνική κοινωνία. Δάσκαλος και εμπνευστής των περισσότερων από εμάς, έγινε ο φορέας της επιστημονικής ανανέωσης, αλλά και ισχυρός συντελεστής της ανανέωσης των ψυχιατρικών θεσμών, της λειτουργίας τους κοντά στις ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας".

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 2μμ από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Παυλόπουλος: Πραγματικά ολοκληρωμένη και γι' αυτό κορυφαία προσωπικότητα

"Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής υπήρξε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και γι αυτό κορυφαία προσωπικότητα, συνδυάζοντας την λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία του με την ανιδιοτελή προσφορά του στα κοινά του Τόπου.

Είναι δε αυτός ο συνδυασμός που κάνει την απώλειά του ακόμη περισσότερο αισθητή", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Βούτσης: Φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά συλλυπητήριά μου» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κώστας Στεφανής αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου, που συνέδεσε και την πολιτική παρουσία του με ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας», σημειώνει ο κ. Βούτσης.

Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του καθηγητή της Ψυχιατρικής Κώστα Στεφανή εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θάνατο του Κώστα Στεφανή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει:

«Άνθρωπος πολυδιάστατος και επιστήμονας, με πρωτοπόρο έργο και σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου της ψυχικής υγείας, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Ψυχιατρικής, K. Στεφανής, υπήρξε επίσης και ένας βαθύτατα πολιτικός νους, με ενεργό δράση από τις θέσεις του βουλευτή και του υπουργού Υγείας. Θερμά συλλυπητήρια και στους οικείους του».

Ξανθός: Άφησε ευδιάκριτο "αποτύπωμα" αφοσίωσης στη δημόσια υγεία, πολιτικού ήθους, σεμνότητας και εντιμότητας

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προέβη στην εξής δήλωση: «Ο Κώστας Στεφανής ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της ακαδημαϊκής ψυχιατρικής στην Ελλάδα, αλλά και της παγκόσμιας ψυχιατρικής κοινότητας. Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, τίτλος ιδιαίτερα τιμητικός για τον επιστημονικό κόσμο της χώρας.

Συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης στο πεδίο των ψυχικών διαταραχών, καθώς και στην προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Η θητεία του στη θέση του υπουργού Υγείας την περίοδο 2002-2004 άφησε ευδιάκριτο "αποτύπωμα" αφοσίωσης στη δημόσια υγεία, πολιτικού ήθους, σεμνότητας και εντιμότητας.

Στην οικογένειά του και στους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

Μητσοτάκης: Το έργο του, πυξίδα για όλους

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του καθηγητή Κώστα Στεφανή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ένας πρωτοπόρος Έλληνας καθηγητής και ακαδημαϊκός, ο Κώστας Στεφανής, έφυγε από τη ζωή. Μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Ψυχιατρικής, άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξερεύνησή της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Στεφανής, ως πολιτικός, εργάστηκε με πάθος και επιτυχία για τη μεταρρύθμιση των δομών ψυχιατρικής φροντίδας στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας. Το έργο του θα αποτελέσει πυξίδα για όλους μας. Στους οικείους του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια".

Γεννηματά: Σπουδαίος επιστήμονας, υπέροχος δάσκαλος, ενεργός πολίτης

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε:

"Ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας. Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του".

Βενιζέλος: Σπάνια και σύνθετη προσωπικότητα

"Ο Κώστας Στεφανής ήταν μια σπάνια και σύνθετη προσωπικότητα που κατέκτησε την διεθνή κορυφή της ψυχιατρικής, μύησε πλήθος νεώτερων επιστημόνων σε αυτήν και επηρέασε καθοριστικά τις δομές μέσα στις οποίες αυτή ασκείται. Ήταν παράλληλα προοδευτικός πανεπιστημιακός δάσκαλος με ολοκληρωμένη άποψη για το μέλλον του πανεπιστημίου και όχι μόνο της ιατρικής  εκπαίδευσης. Ήταν ενεργός δημοκράτης πολίτης με εξαιρετικά διεισδυτική άποψη για τα πολιτικά πράγματα και τα πολιτικά πρόσωπα, έτοιμος - όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη - να στρατευθεί. Τον αποχαιρετούμε με θλίψη αλλά και θερμές ευχαριστίες για όσα έκανε", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. 

Θεοδωράκης: Κόσμησε τη δημόσια ζωή κι επιστρέφει στα μόριά της

"Αποχαιρετώ σήμερα με συγκίνηση έναν από τους ανθρώπους που αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα. Από αυτούς που πλουτίζουν με την παρουσία τους τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Ο Κώστας Στεφανής ένας από τους γιατρούς που έχουν γράψει την ιστορία της Ελληνικής Ψυχιατρικής, έφυγε χτες από κοντά μας αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην επιστημονική και τη δημόσια ζωή της χώρας. Εκπαίδευσε πολλές γενιές Ελλήνων γιατρών και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ψυχιατρικής στη χώρα μας, όπως παραδέχονται οι μαθητές και συνάδελφοί του. Το κύρος του ξέφυγε από τα όρια της χώρας και η διεθνής του αναγνώριση επιστεγάστηκε με την ανάδειξή του στην Προεδρία της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε έντονο το στίγμα του στην κοινωνία αλλά και την πολιτική. Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της", δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκη.

SHARE:

24Media Network