Πίεση προς τους ευρωπαίους για την οικονομία, χρησιμοποίηση του “μαξιλαριού” και σύσκεψη αρχηγών θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μητσοτάκη

Πίεση προς τους ευρωπαίους για την οικονομία, χρησιμοποίηση του “μαξιλαριού” και σύσκεψη αρχηγών θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μητσοτάκη
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα.Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση από τον πρωθυπουργό, πώς ελήφθη η απόφαση και τι προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον κορονοϊό.

«Απαιτείται άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση» αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας.

Την απόφαση να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τα στελέχη του «πρωινού καφέ» το πρωί της Κυριακής. Στην τηλεδιάσκεψη, που συζητήθηκε η τακτική του κόμματος πρωτίστως στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, συμμετείχαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης, Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου. Εν συνεχεία, ο Μιχάλης Καλογήρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Γενικό Γραμματέα πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και αιτήθηκε τη συνάντηση. Η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν η συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 6 το απόγευμα σήμερα Δευτέρα, καθώς και να ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ασκηθεί πολύ μεγαλύτερη στους ευρωπαίους για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής, θα προτείνει μέτρα για την αξιοποίηση του μαξιλαριού που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέτρα για ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που κλείνουν, ενώ αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να χαραχθεί –κατά το δυνατόν- κοινή πολιτική, καθώς αναμένεται να ενταθεί και η επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, με πολύ πιθανό θερμό επεισόδιο!

Το στίγμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δίνεται με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου μετά την τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τα στελέχη του «πρωινού καφέ» και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η χώρα και ο λαός μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τούτες τις ώρες αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή.  Γι’ αυτό θεωρούμε κρίσιμο να επαναφέρουμε το σύνολο των προτάσεών μας για την άμεση ενίσχυση με ιατρικό και επικουρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Και αν για τον κορονοϊό το φάρμακο αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, για την οικονομία το φάρμακο δεν είναι άγνωστο: Απαιτείται άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση.

Όπως παραδέχτηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ταμειακό μαξιλάρι μας δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ας το αξιοποιήσουμε.

Ωστόσο το αυριανό Eurogroup και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η Ελλάδα πρέπει στη συνεδρίαση αυτή να προσέλθει με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και κατ’ ελάχιστο να διεκδικήσει:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορονοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορονοϊό –  να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου. 

Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις  θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:

– Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων.

– Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαία:

– Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

– Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Πρέπει να δράσουμε τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Οφείλουμε να περιορίσουμε τόσο την εξάπλωση του ιού όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη ώρα «βάζει πλάτη» ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της.

Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τα στελέχη μας όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσουμε όλες τις διεθνείς μας επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.Τώρα είναι ώρα ευθύνης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα