Πηγές ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ερντογάν: “Στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή των θυμάτων”

Διαβάζεται σε 2'
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών SOOC

Στις παραληρηματικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο απάντησαν την Τρίτη διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για “πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας”

Για στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε για την Κύπρο χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων», αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνουν ότι: «Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το “παραλήρημα” Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας (18/03) ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις για το Κυπριακό μιλώντας σε στρατιωτική εκδήλωση.

Όπως ανέφερε το CNN Turk σε έκτακτη είδηση που μετέδωσε, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε στρατιώτες σε εκδήλωση του τουρκικού στρατού, χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική επιχείρηση» και τόνισε πως εάν η χώρα τους είχε πιέσει το 1974 τις καταστάσεις σήμερα δεν θα μιλούσε κανείς για «τουρκοκύπριους».

Ανέφερε μάλιστα, πως αν δεν είχε ενδώσει στις πιέσεις ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Τούρκος πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1974, που διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, σήμερα όλοι θα μιλούσαν με διαφορετικούς όρους.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν είπε ότι οι τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας πριν από μισό αιώνα: «Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση” του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις που δέχτηκε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα