Πήρε erga omnes και Staff Level Agreement και άφησε την “Μακεδονία του Ίλιντεν”

Πήρε erga omnes και Staff Level Agreement και άφησε την “Μακεδονία του Ίλιντεν”
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό οδήγησαν αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως θέμα τις συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι θεσμοί κατέληξαν με το οικονομικό επιτελείο σε τεχνική συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης και ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε από τα Σκόπια για πρώτη φορά επισήμως ότι η κυβέρνησή του αποδέχεται το erga omnes για το ονοματολογικό, δηλαδή ονομασία κοινής χρήσης έναντι όλων.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου οδηγήθηκε στην απόφαση να απορρίψει την πρόταση της ΠΓΔΜ για την ονομασία «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» διαπιστώνοντας ότι προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τα άλλα πολιτικά κόμματα αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας ζύγισε τα δεδομένα και αποφάσισε ότι μία τέτοια πρόταση δεν θα διευκόλυνε στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης.

Ως εκ τούτου και μετά την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών του επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός υπονόησε για πρώτη φορά μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τελευταία πρόταση του Ζάεφ δεν γίνεται αποδεκτή επισημαίνοντας ότι αναζητείται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας που ούτως ή άλλως δεν είχε απαντήσει στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την πρόταση περί «Ίλιντεν» περίμενε τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του. Μετά τις ανακοινώσεις του Ζόραν Ζάεφ που αποδέχτηκε το erga omnes και συγχρόνως εμφανίστηκε έτοιμος να «περάσει» το όνομα Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια το Μαξίμου έκρινε ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα έπρεπε να επισημοποιηθεί.

Με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου καλωσορίστηκε η αποδοχή του erga omnes από τον Ζόραν Ζάεφ και συγχρόνως απορρίφθηκε η πρόταση του για την ονομασία με προτροπή προς την σκοπιανή πλευρά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην βάση των γνωστών ήδη προτάσεων που έχουν κατατεθεί και μέσω του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Τα γεγονότα του Σαββάτου οδήγησαν αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως θέμα τις συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε για πλατιές συμμαχίες και για αποφυγή των λαθών που έγιναν στις εκλογές του 2014 όταν το κόμμα δεν έκανε γενναίο άνοιγμα προς την κοινωνία.

Επιφυλάξεις για την πολιτική των συμμαχιών εξέφρασαν περισσότερο στελέχη των τοπικών κοινωνιών παρά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην συνεδρίαση μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα κατεβάσει την πρόταση νόμου για την κατάτμηση των περιφερειών τις επόμενες εβδομάδες, όμως την ρύθμιση για την ψήφο στους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού θα την φέρει προς ψήφιση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και η εισήγηση ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία αφού μετρήθηκαν μόνο τρία λευκά και κανένα κατά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα