Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος - Φωτογραφία αρχείου AP

Το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, βάζοντας τέλος στην εποχή των μνημονίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018.

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία για όλα τα θέματα. Σε κάποια θέματα ήταν πιο εύκολο σε κάποια πιο δύσκολα. Η τεχνική συμφωνία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης», είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε ο υπουργός τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και τις 21 Ιουνίου «Με την υλοποίηση τους, το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του», είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Όπως είπε για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, οι διαφορές λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. “Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας, αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος”, κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ σήμερα είχαμε συμφωνία και για τις νέες αντικειμενικές και πλέον ο ΕΝΦΙΑ θα προσαρμοστεί ανάλογα με χωρίς να επηρεάζεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις ευρώ βρίσκεται το ΥΠΟΙΚ με τους θεσμούς και στο θεμάτων νέων αντικειμενικών.

Χθες το βράδυ η επιτροπή που έχει συσταθεί για τις αντικειμενικές ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέπεμψε στην δευτεροβάθμια επιτροπή τις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη απόκλιση (πάνω από 30% στις τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές. Οι περιπτώσεις αυτές είναι που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ειδικά σε ότι αφορά την τιμή που θα καθοριστεί ως νέο ΕΝΦΙΑ. Τα εναλλακτικά σενάρια θα συζητηθούν εντός της ημέρας με τους θεσμούς ώστε να προκριθούν το ένα ή δύο επικρατέστερα, ώστε να τα χρησιμοποιήσει η δευτεροβάθμια επιτροπή για να οριστικοποιήσει τις νέες αντικειμενικές μέχρι και τα μέσα Ιουνίου.

Νωρίτερα οριστικοποιήθηκε το διευρυμένο στεγαστικό επιδόματα σε περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία είτε πληρώνουν νοίκι είτε δυσκολεύονται να πληρώσουν το στεγαστικό τους και εντάσσεται στα κοινωνικά αντίμετρα του 2019. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί είναι 600 εκατ. ευρώ και για την καταβολή του εισοδήματος θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο το οποίο θα ξεκινά από τα 8000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και θα φτάνει τα 24000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Στα μονοπρόσωπα νοικοκυριά το επίδομα θα είναι 70 ευρώ και θα κλιμακώνεται στα 105 για ζευγάρι χωρίς παιδιά στα 140 για οικογένεια με ένα παιδί τα 175 σε οικογένειες με δύο παιδιά και θα φτάνει στα 210 για οικογένεια με τρία παιδιά που θα είναι και το ανώτερο ποσό επιδόματος.

Στα εργασιακά έκλεισε και η εκκρεμότητα που υπήρχε από χθες με το θέμα της διαιτησίας που αφορά τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι η μονομερής προσφυγή στην διαιτησία θα επιτρέπεται και στην αιτιολογημένη γνώμη θα γίνεται πρόβλεψη και για την αγοραστική δύναμη των εργαζόμένων.

Η δήλωση των θεσμών

Αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων σε κοινή δήλωση οι εκπρόσωποι των θεσμών επιβεβαίωσαν την τεχνική συμφωνία για το μείγμα των πολιτικών που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να κλείσει η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

“Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα. Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018.

Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες”, αναφέρει η ανακοίνωση των θεσμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα