Πλεύση Ελευθερίας: Καταγγελία από υποψήφιους που παραγκωνίστηκαν – “Το κόμμα δεν έχει καταστατικό”

Πλεύση Ελευθερίας: Καταγγελία από υποψήφιους που παραγκωνίστηκαν – “Το κόμμα δεν έχει καταστατικό”
Ζωή Κωνσταντοπούλου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκεκριμένη και γραπτή καταγγελία για την Πλεύση Ελευθερίας έχουν στα χέρια τους Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Βουλής.

Επτά πρώην στελέχη της Πλεύσης Ελευθερίας καταγγέλλουν με γραπτή καταγγελία που στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες (Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνη ότι, μεταξύ άλλων, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στερείται καταστατικού.

Αναλυτικά όλο το κείμενο

Έχοντας νιώσει προσωπικά και έμπρακτα την έλλειψη στοιχειώδους εσωκομματικής δημοκρατίας στο κόμμα στο οποίο κάποτε συμμετείχαμε και αναζητώντας να βρούμε το καταστατικό του πολιτικού αυτού κόμματος -«ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»- προκειμένου να στραφούμε κατά της (δήθεν) απόφασης του συλλογικού ή του μονοπρόσωπου του οργάνου για τη διαμόρφωση των λιστών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ενημερωθήκαμε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι ουδέποτε κατατέθηκε καταστατικό του ανωτέρω πολιτικού κόμματος, αλλά μόνο η ιδρυτική πράξη αυτού, όπως ακριβώς είναι αναρτημένη στη σελίδα του κόμματος, με 6 υπογραφές των ιδρυτικών μελών και 200 υπογραφές πολιτών που συναινούν στη δημιουργία του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας- Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Η τήρηση της ελάχιστης τυποκρατικής νομιμότητας απέχει πολύ από την ουσιαστική δημοκρατία και διαφάνεια, που πρέπει να διέπει ένα πολιτικό κόμμα, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει όχι μόνο τις πολιτικές του διακηρύξεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αυτό δομείται εσωτερικά.

Η έλλειψη καταστατικού, παρότι το τελευταίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία κάθε δημοκρατικού κόμματος και την ύπαρξη, έστω στον ελάχιστο βαθμό, εσωκομματικής δημοκρατίας, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα:

  • Ένα κόμμα χωρίς συλλογικά όργανα, χωρίς οικονομικό υπεύθυνο που ορίζεται με διαφανή τρόπο, το οποίο λειτουργεί με αποφάσεις της αρχηγού και μόνο, είναι δημοκρατικό, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 29 του Συντάγματος;
  • Επηρεάζει η έλλειψη καταστατικού και εσωτερικής δομής, με όργανα και διαδικασίες και συνακόλουθα η έλλειψη στοιχειώδους εσωκομματικής δημοκρατικής οργάνωσης του, τη νομιμότητα του κόμματος αυτού και κυρίως το δικαίωμα να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση (Σχετ.3);

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν από τα αρμόδια Θεσμικά Όργανα της Πολιτείας, τα εξής:

1. Είναι δημοκρατικό και άρα νόμιμο, το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου», να λειτουργεί χωρίς καταστατικό και χωρίς νομίμως οριζόμενα συλλογικά όργανα;

2. Με ποιόν τρόπο έχει οριστεί ο οικονομικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου κόμματος που έλαβε κρατικές επιχορηγήσεις και που οφείλει να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με τρόπο διαφανή; Ποιος αποφάσισε για λογαριασμό του ανωτέρω κόμματος και με ποιες αποφάσεις και ποια νομιμοποίηση, τον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης;

3. Συνάδει η μονοπρόσωπη οργανική λειτουργία και δομή του κόμματος αυτού με το Σύνταγμα και τους νόμους;

Επειδή σύμφωνα με την ακροτελεύτια διάταξη του αρ. 120 του Συντάγματος:

«Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή, διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Επειδή σφετερισμός της λαϊκής κυριαρχίας υπάρχει και όταν ένα κόμμα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών λέγοντας ότι είναι δημοκρατικό, ενώ κατ’ ουσίαν δεν είναι.

Επειδή κατάλυση της δημοκρατίας μπορεί να επέλθει και με την εκ των έσω υπονόμευση της.

Επειδή οι απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων πρέπει να δοθούν από τα αρμόδια Θεσμικά Όργανα, καθώς συνιστούν ζήτημα προστασίας του Πολιτεύματός μας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας καλούμε να ερευνήσετε την καταγγελία μας αυτή, με τα εφόδια που σας δίνουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι, καθώς ένα πολιτικό κόμμα με μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης και λήψης αποφάσεων αντίκειται στο άρθρο 29 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει τα κόμματα ως θεσμούς της δημοκρατίας και απαιτεί από αυτά δημοκρατική εσωτερική λειτουργία.

Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή:

Γκούσκος Τζανής – Υποψήφιος Βουλευτής

Δάλλα Όλγα – Υποψήφια Βουλεύτρια

Διαμαντοπούλου Χρύσα – Υποψήφια Βουλεύτρια

Καζάκου Μαργαρίτα – Υποψήφια Βουλευτής

Λιντοβόης Σπυρίδων – Υποψήφιος Βουλευτής Β΄Πειραιά – Συμπαραστεκόμενος στην Ομάδα Παραγκωνισθέντων

Μπουραζάνη Νικολέτα – Υποψήφια Βουλεύτρια

Πολυχρονοπούλου Αλεξάνδρα – Υποψήφια Βουλεύτρια

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα