Πόλεμος Κοτζιά – Ντόρας: Στη Βουλή 33 απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό

Πόλεμος Κοτζιά – Ντόρας: Στη Βουλή 33 απόρρητα έγγραφα του ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό
Νίκος Κοτζιάς - Ντόρα Μπακογιάννη (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η κόντρα που ξέσπασε χθες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και στην πρώην υπουργό κορυφώνεται με επίκεντρο της απόφαση του Νίκου Κοτζιά να δημοσιοποιήσει δεκάδες απόρρητα έγγραφα του υπουργείου που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό (αλλά και το Κυπριακό) που έγινε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ντόρα Μπακογιάννη τον προκαλεί να δημοσιοποιήσει και έγγραφα για την δική του διαπραγμάτευση.

Σε “σκληρό ροκ” εξελίσσεται η αντιπαράθεση για τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στην πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Αφού διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή δύο φορές, ετοιμάζονται για “πόλεμο” με αφορμή την απόφαση του κυρίου Κοτζιά να καταθέσει στη Βουλή 33 έγγραφα του υπουργείου, με στόχο να αποκαλύψει πτυχές της διαπραγμάτευσης που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων “απόρρητων” εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία προτίθεται να δημοσιοποιήσει ουσιαστικά μέσω της κατάθεσής τους στη Βουλή.

Απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση, καθώς ήδη Ντόρα Μπακογιάννη τον προκαλεί να φέρει “εδώ και τώρα” στη Βουλή τα συγκεκριμένα έγγραφα ώστε να λάβει απαντήσεις. Η ανακοίνωσή της αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ν. Κοτζιάς: Η κυρία Μπακογιάννη ακολουθεί την τακτική των λασπολόγων

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή, επιτέθηκε στη Μπακογιάννη με ανακοίνωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ της οποίας ηγείται, μην κρύβοντας την ενόχληση του για τη χθεσινή αναφορά της τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ στην ακαδημαϊκή του κατάρτιση. Ο κ.Κοτζιάς αντεπιτέθηκε με νέες απειλές περί αποκάλυψης εγγράφων, με την κ.Μπακογιάννη να τον προκαλεί να δώσει στη δημοσιότητα και τα έγγραφα της δικής του διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό. 

Η ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ αναφέρει ειδικότερα: “Την εμπάθεια, το λαϊκισμό και τις προσωπικές πικρίες κανείς δεν μπορεί να  τις απαγορεύσει, σε έναν πολιτικό  με ναρκισσιστική   φαντασία.

Η κυρία Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου, στην προσπάθεια της να συκοφαντήσει τον πρόεδρο του ΠΡΑΤΤΩ και Υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ακολούθησε την τακτική που ακολουθούν όλοι οι λασπολόγοι όταν φτάνει η ώρα της αλήθειας για τα πεπραγμένα τους.

Η Κυρία Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου  θέλησε να αμφισβητήσει το πανεπιστημιακό έργο του  Νίκου Κοτζιά, αντί να αναφέρει τις θέσεις της για την επικείμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Εμείς ως ΠΡΑΤΤΩ θα επιθυμούσαμε κάποιες απαντήσεις από την κυρία  Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου, στα παρακάτω ερωτήματα για το δικό της έργο μόνο κατά την θητεία της στο υπουργείο των Εξωτερικών:

Ποια ήταν η θέση σας στο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο;

Πόσο κόστισαν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι χολιγουντιανές νύχτες στις ΗΠΑ μαζί με την πολυπληθής συνοδεία σας, που σε αριθμό συνοδείας πλησίασε την αποστολή των ΗΠΑ;

Ποιος έδωσε την άδεια να προσγειώνονται τα αεροσκάφη της κρατικής αεροπορίας των Σκοπίων  στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις επιγραφές «Μακεδονία»;

Ποιος συμφώνησε το 2008 τη σύνθετη ονομασία στα Σκόπια με γεωγραφικό προσδιορισμό και ποια ήταν αυτή η ονομασία;

Ποιες είναι οι ευθύνες σας ως υπουργός των Εξωτερικών, για το γνωστό  σκάνδαλο της Ουρουγουάης και τις αποδράσεις Χριστοφοράκου και Καραβέλα;

Τα ενδεικτικά ερωτήματα μας, αναφέρονται μόνο στη δράση σας ως υπουργό των Εξωτερικών και όχι σε όλη την πολιτική σας διαδρομή, γιατί θα χρειάζονταν τόμοι ερωτήσεων για να καλύψουν την έως σήμερα πολιτικά «επιτυχημένη» Δράση σας.” 

Ντ. Μπακογιάννη: Ο κύριος Κοτιζάς να καταθέσει τώρα τα έγγραφα – και τα δικά του, αν αντέχει…

Η κ.Μπακογιάννη με ανακοίνωση της απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών: “Aν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στην διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι σήμερα. Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει. Όσο και να προσπαθεί, από απολογούμενος δεν μπορεί να γίνει κατήγορος.

Ο κ. Κοτζιάς οφείλει μια συγγνώμη όχι σε μένα, αλλά στο λαό για την κάκιστη συμφωνία που έφερε στη Βουλή. Αν δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, ας προσφέρει έστω μια ύστατη υπηρεσία στην πατρίδα: Να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ”. 

Ταυτόχρονα, είναι αποφασισμένη να πιέσει, επαναλαμβάνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών οφείλει να φέρει τώρα τα απόρρητα έγγραφα – εφόσον θεωρεί σκόπιμο να τα δημοσιοποιήσει – και όχι να περιμένει για να τα εμφανίσει αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Η κυρία Μπακογιάννη επισημαίνει παράλληλα, ότι η ευθύνη του Νίκου Κοτζιά είναι βαριά, από τη στιγμή που μόνος εκείνος ως υπουργός Εξωτερικών αποφασίζει για τον αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων επί εθνικών ζητημάτων, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα να απορρίπτει ανάλογα αιτήματα από κόμματα και βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα