'Πόλεμος' Παρασκευόπουλου - εισαγγελέων για τη διάταξη περί χρήσης παράνομα αποκτηθέντος υλικού

'Πόλεμος' Παρασκευόπουλου - εισαγγελέων για τη διάταξη περί χρήσης παράνομα αποκτηθέντος υλικού

Σκληρή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, στους εισαγγελείς, σχετικά με τη διάταξη που προβλέπει τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αναφερόταν στην πρόσφατη διάταξη, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων κλπ) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

O υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης και καλεί «τη Δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες».

Η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:

«Σύμβολο της Δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και η προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του.

Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο-δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος θέτει το ερώτημα εάν ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Τζαβέλλας και ο γενικός γραμματέας Δ. Ζημιανίτης στη χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρονται σε συγκεκριμένη υπόθεση, και εάν ναι, ποια είναι αυτή, καταλήγοντας: «Προς το παρόν… αυτά».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «παρέμβαση» η οποία «εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης» τη νέα διάταξη που περιληφθεί στο νόμο 4356/2015 για την επέκταση του σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παράλληλα, η Ένωση χαρακτήριζε αμφιβόλου συνταγματικότητας την επίμαχη διάταξη.

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Εισαγγελέων στον Παρασκευόπουλο

Με δήλωσή τους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Δημήτρης Ζημιανίτης, αντίστοιχα, αντικρούουν τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού για Θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της Ένωσης σχετικά με την διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή (Ν. 4356/2015) για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.

Οι δύο δικαστικοί, οι οποίοι υπέγραφαν την επίμαχη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης το πρωί επικρίθηκαν έντονα τόσο από τον κ. Παρασκευόπουλο όσο και από τον Παπαγγελόπουλο, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί σε κοινή ανακοίνωσή τους αντικρούουν το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης του κ. Παπαγγελόπουλου που αναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης των μισθών και συντάξεων και επικροτούν τους φοροφυγάδες. Διευκρινίζουν ότι είναι υπέρμαχοι (όπως και όλοι οι εισαγγελείς) της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών διατάξεων.

Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης γίνεται αναφορά «σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων», σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4356/2015 που ψηφιστήκαν από την Βουλή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των κ.κ. Τζαβέλλα και Ζημιανίτη αναφέρει:

«Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4.1.2016 ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται.

Αντίθετα, με την επίμαχη ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς -όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.

Β) Η από 4.1.2016 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος -η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν. 4356/2015».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απάντηση εισαγγελέων σε Παπαγγελόπουλο: 'Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της διαφθοράς'

Σκληρή απάντηση Παπαγγελόπουλου στους εισαγγελείς Τζαβέλα και Ζημιανίτη

SHARE:

24Media Network