Politico για Καϊλή: Οι επίμονες προσπάθειες να γίνει “πρεσβευτής” του Κατάρ στην Ευρώπη

Politico για Καϊλή: Οι επίμονες προσπάθειες να γίνει “πρεσβευτής” του Κατάρ στην Ευρώπη
Εύα Καϊλή eurokinissi

Μια σειρά από email έρχονται στη δημοσιότητα, όπου αποτυπώνονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Εύας Καϊλή να είναι αυτή που θα πρωταγωνιστεί στις σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τη σύλληψή της.

Νέα στοιχεία για τον ρόλο της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο QatarGate φέρνει στο φως με νέο δημοσίευμά του το POLITICO, όπου, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα έχει κυρίαρχο ρόλο για τα θέματα του Κατάρ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Καϊλή είχε ήδη ταξιδέψει στο Κατάρ με τους Τζιόρτζι και Παντσέρι το 2020, αλλά αφού έγινε αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, άρχισε να σχεδιάζει περισσότερα ταξίδια στον Κόλπο. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2022, βρέθηκε και πάλι στη Ντόχα, όπου εξήρε τις “εργασιακές μεταρρυθμίσεις” του Κατάρ, μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια να πάρει τη συγκατάθεση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μέτσολα για το ταξίδι.

Σύμφωνα με τέσσερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ της Καϊλή και της Μέτσολα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του POLITICO, η Καϊκλή πίεζε επί μήνες την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να την αφήσει να πάει στο Κατάρ και το Κουβέιτ. Η Μέτσολα υπέγραψε για το ταξίδι μόλις μία εβδομάδα πριν από την πραγματοποίησή του, αλλά η Χάνα Νιούμαν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων που προέδρευε της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Αραβική Χερσόνησο (DARP), όπου η Καϊλή ήταν αναπληρωματικό μέλος, δεν ενημερώθηκε. Η Νιούμαν δήλωσε ότι το Κατάρ είχε ακυρώσει ένα ταξίδι που είχε κανονιστεί για την αντιπροσωπεία της και ότι εξεπλάγη όταν είδε την Καϊλή να πηγαίνει.

Στο πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλη τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Καϊλή έγραψε στη Μέτσολα: “Είμαι πεπεισμένη ότι το ΕΚ πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στον Κόλπο”. Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Καϊλή ζητούσε τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ με το Συμβούλιο Συντονισμού του Κόλπου, μια περιφερειακή ομάδα που αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη Ντόχα, η Καϊλή συναντήθηκε με όλους, από τον εμίρη του Κατάρ μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σίρα, του νομοθετικού οργάνου του κράτους του Κόλπου. Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η Καϊλή συνάντησε επίσης έναν άνδρα που ονομάζεται Σάκης Μπατσίλας, έναν Έλληνα που ήταν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 και στρατηγικός σύμβουλος στην αρχική υποψηφιότητα το 2010.

Ενόψει της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ, υπήρξε έντονη δραστηριότητα γύρω από ένα ψήφισμα σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα μετά από έρευνα του Guardian που ισχυρίστηκε ότι 6.500 μετανάστες εργάτες σκοτώθηκαν ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με το τουρνουά που ξεκινούσε στα τέλη Νοεμβρίου, το διακύβευμα ήταν μεγάλο για την Ντόχα — η αρνητική δημοσιότητα θα μπορούσε να λεκιάσει την εκσυγχρονιστική εικόνα που επρόκειτο να προωθήσει η υπερβολή του Μουντιάλ.

Η Καϊλή και άλλοι ευρωβουλευτές από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είχαν λάβει ευνοϊκή θέση για το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του Κόλπου είχε αντιμετωπίσει τις ανησυχίες υιοθετώντας μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν ένιωσαν όλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το Κατάρ άξιζε επαίνους. Η Λάρα Γουόλτερς, μια ολλανδή ευρωβουλευτής που ανήκει στην ίδια ομάδα με την Καϊλή, ήταν μια από τις πιο ειλικρινείς επικρίτριες του Κατάρ.

Πριν από μια ακρόαση στις 14 Νοεμβρίου με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali bin Samikh Al Marri -τον οποίο οι βέλγοι εισαγγελείς θα ανέφεραν αργότερα ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση χρηματισμού– το γραφείο της κ. Καϊλή επικοινώνησε επανειλημμένα με τη Γουόλτερς για συνάντηση. Όταν το γραφείο της Γουόλτερς δεν έδωσε στα αιτήματα, η Καϊλή την πλησίασε στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου για να ασκήσει πίεση για την υπόθεσή της, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Ευρωκοινοβουλίου με άμεση γνώση επί του θέματος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Όταν η Γουόλτερς σηκώθηκε για να μιλήσει κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δύο άλλοι ύποπτοι για την υπόθεση, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα και ο σύντροφος της Καϊλή, Φρανσέσκο Τζόρτζι, ήταν στην αίθουσα. Αφού μίλησε η Γουόλτερς, ο Ταραμπέλα πήρε το μικρόφωνο και επαίνεσε το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ. «Ένιωσα εξαιρετικά άβολα», είπε η Γουόλτερς στο Politico.

“Η Καϊλή ήρθε κοντά μου και προσπάθησε να με εμποδίσει να μιλήσω”

Ένας δικηγόρος του Ταραμπέλα είπε ότι η παρέμβασή του εκείνη την ημέρα ήταν «εντελώς μετρημένη. Το μόνο που λέει είναι να σταματήσουμε να κοιτάμε τι γινόταν πριν από 10 χρόνια». Ο δικηγόρος του Τζόρτζι δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχόλιο.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει επί του ψηφίσματος. Ήταν εκείνη την εποχή που η Καϊλή εκφώνησε μια ομιλία στη διάρκεια της οποίας είπε ότι «το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Καϊλή πλησίασε τη Γουόλτερς, που καθόταν. «Η Εύα έρχεται σε μένα και ουσιαστικά προσπαθεί να με εμποδίσει να μιλήσω», είπε η Γουόλτερς στο podcast του EU Scream τον Φεβρουάριο. «Επέμενε στα πράγματα που είπε στην ομιλία της. Είπε, πολύ προσωπικά, γιατί το κάνεις αυτό;». Απτόητη, η Γουόλτερς σηκώθηκε για να εκφωνήσει την ομιλία της, καταρρίπτοντας το εργασιακό ιστορικό του Κατάρ.

Η τελευταία της πράξη υπέρ του Κατάρ

Η τελευταία δημόσια πράξη της Καϊλή υπέρ του Κατάρ πριν από τη σύλληψή της ήρθε λίγες μέρες αργότερα. Το κράτος του Κόλπου ασκούσε πιέσεις στην ΕΕ για να χορηγήσει στους πολίτες της ταξίδια χωρίς βίζα στο μπλοκ και η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου επρόκειτο να ψηφίσει έκθεση σχετικά με την πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος -έστω αναπληρωματικό- της επιτροπής, η Καϊλή εμφανίστηκε και ψήφισε υπέρ της έκθεσης. Αν και αυτό δεν αντίκειται στους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ενημερώσουν για την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Η Καϊλή δεν το είχε κάνει. Σύμφωνα με τον γερμανό Gabriele Bischoff, μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η αυτοσχέδια ψηφοφορία ήταν αρκετή για να χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου μεταξύ άλλων μελών του ευρωκοινοβουλίου. Η ψήφος της Καϊλή στην επιτροπή ήταν «εντελώς αντίθετη με τους κανόνες μας», είπε ο Bischoff.

«Υπήρχε ήδη μια γραπτή καταγγελία για αυτό και συνομιλίες [σ.σ μεταξύ των ευρωβουλευτών του S&D], για να διευκρινιστεί τι είχε συμβεί εκεί, ότι αυτό είναι επίσης αντίθετο με τους εσωτερικούς μας κανόνες και να διερευνηθεί τι είχε γίνει τότε», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία, κάλεσε την Καϊλή σε μια συνάντηση στο Στρασβούργο για εξηγήσεις, σύμφωνα με άνθρωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εμπλέκεται στενά στη διαδικασία. Αλλά πριν προλάβει να γίνει η συνάντηση, η Καϊλή συνελήφθη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα