Politico: Υπό έλεγχο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το QatarGate

Politico: Υπό έλεγχο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το QatarGate
Μαργαρίτης Σχοινάς Aris Oikonomou/ SOOC

Στο "στόχαστρο" των βέλγων ερευνητών για το QatarGate φέρεται να μπαίνει και ο αντιπροέδρος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ.

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) το σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μοίρασε μετρητά και δώρα σε αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Όπως αναφέρει το Politico, στο στόχαστρο των ερευνών σχετικά με το Κατάρ από τις βελγικές αρχές φέρεται να μπαίνει και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο προσκήνιο έχουν βρεθεί όπως φαίνεται και ορισμένες δηλώσεις του, σχετικά με το Κατάρ.

“Υπό έλεγχο ο Σχοινάς”

Ειδικότερα, σε δημοσίευμά του, το οποίο τιτλοφορεί «Σχοινάς υπό έλεγχο», το Politico αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής.

«Ο κ. Σχοινάς, επίτροπος από την Ελλάδα, έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweet του για το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για “σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση”, ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σχοινάς συμμετείχε ενεργά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των περιορισμών στην έκδοση βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο (οι οποίοι περιορίζουν τη διάρκεια διαμονής των Καταριανών που ταξιδεύουν στην ΕΕ – είτε για επαγγελματικούς λόγους έιτε για αναψυχή – από 180 ημέρες σε 90).

Η ψηφοφορία για το σχέδιο επρόκειτο να λάβει χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, αλλά δύο πηγές του ΕΚ είπαν στο Politico ότι πιθανότατα η ψηφοφορία θα ανακληθεί και αντ’ αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπερασπίστηκε την παρουσία του κ. Σχοινά στην εκδήλωση.

“Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες” ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ “αντικατοπτρίζει ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)”, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ κατόπιν ειδικής ενημέρωσης από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ

Διαψεύδει τα περί έρευνας ο Μαμέρ

«Η Πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων», τονίζει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τη στάση της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

Ειδικότερα, ο κ. Μαμέρ επισημαίνει ότι αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου Σχοινά σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, «οι θέσεις που έχει λάβει είναι σύμφωνες με αυτές της Επιτροπής. Δεν υπάρχουν αποκλίσεις ούτε διαφορές».

Σχετικά με το ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν σχολίασε το ζήτημα της εμπιστοσύνης της στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο Ερίκ Μαμέρ υπογραμμίζει ότι «η Πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων. Δεν χρειάζεται να το αναφέρει συγκεκριμένα τώρα σε σχέση με κάποιο συγκεκριμένο μέλος του Σώματος, καθώς δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις που να αφορούν το Κολλέγιο». Επίσης, ο κ. Μαμέρ διευκρίνισε ότι ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Η πρώτη αντίδραση από το περιβάλλον του Μ. Σχοινά

“Ψευδείς, ανυπόστατους και παραπλανητικούς” χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Politico ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης, για έλεγχο του Μαργαρίτη Σχοινά για ενδεχόμενη εμπλοκή του στο QatarGate.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δεμίρης χαρακτηρίζει “δήθεν” τη διερεύνηση του κ. Σχοινά, ενώ κλείνει την ανάρτησή του με αιχμές, λέγοντας ότι “χάθηκαν στη μετάφραση”.

“Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν ‘διερεύνηση’ του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση…”, αναφέρει ο κ. Δεμίρης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα