Πόθεν έσχες: Τα ανοιχτά ερωτήματα και τα εννέα πρόσωπα που παραπέμπονται

Πόθεν έσχες: Τα ανοιχτά ερωτήματα και τα εννέα πρόσωπα που παραπέμπονται

Ερωτήματα για τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρέβας Μητσοτάκη που δηλώθηκαν στη Βουλή. Εννιά πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται στον εισαγγελέα

Ελέγχους για τα περιουσιακά στοιχεία του οικονομικού έτους 2016 (εισοδήματα 2015) θα συνεχίζει να διενεργεί η κοινοβουλευτική επιτροπή Πόθεν Έσχες την επαύριο της δημοσιοποίησης των σχετικών δηλώσεων από όπου προέκυψαν ερωτήματα για την πληρότητα των περιουσιακών στοιχείων που δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη ενώ εντοπίστηκαν και πρόσωπα τα οποία δεν κατέθεσαν δηλώσεις και παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

Η επιτροπή Πόθεν Έσχες κατέστησε σαφές ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών αρχηγών και των υπολοίπων πολιτικών προσώπων δεν συνεπάγεται και την παύση των σχετικών ελέγχων.  Συγκεκριμένα η επιτροπή ξεκαθάρισε ότι ο μεγάλος αριθμός των ελεγχόμενων (934 πρόσωπα) δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα που άφησαν στους ελεγκτές οι προσφυγές των δικαστικών ενώσεων. Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι η ανάρτηση των δηλώσεων «ουδόλως κωλύει την Επιτροπή να συνεχίσει τον έλεγχο ενόψει και της δημοσιοποίησης των στοιχείων του επόμενου έτους, δηλαδή του 2017 (χρήση 2016)». Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να κληθούν για εξηγήσεις κάποια από τα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα. Ήδη, πάντως, 9 πολιτικά πρόσωπα παραπέμπονται στον εισαγγελέα γιατί δεν κατέθεσαν δήλωση. Πρόκειται για τρεις πρώην βουλευτές της ΝΔ (Ανδρέας Ψυχάρης, Μαρία Σταυρινούδη Σόδη και Ελένη Μακρή), τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Στάθης Μπούκουρας, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γαλέος), έναν πρώην υπουργό της τρικομματικής περιόδου της κυβέρνησης Σαμαρά (Αντώνης Μανιτάκης) και δύο δημάρχους, τον Ελευθέριο Βένιο της Φολεγάνδρου και τον Κωνσταντίνο Τζαφέα του Μετσόβου.

Ερωτήματα ανακύπτουν, ωστόσο, και για τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβας Μητσοτάκη, τα οποία δηλώθηκαν για πρώτη φορά στη Βουλή μετά την περίοδο που το ζευγάρι τελούσε σε διάσταση. Η κυρία Μητσοτάκη εμφανίζει μεταξύ των εισοδημάτων του έτους και ένα ποσό 850.000 ευρώ το οποίο δεν αιτιολογείται επαρκώς παρά μόνο με την αναφορά «διάθεση περιουσιακών στοιχείων» που δεν εξηγεί τι είδους περιουσιακά στοιχεία εκποίησε. Επίσης, η κυρία Μητσοτάκη δεν εμφανίζει τη συμμετοχή της σε εταιρεία offshore που αποκαλύφθηκε από τα Paradise Papers. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby η κυρία Μητσοτάκη εμφανιζόταν να μετέχει στην offshore μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή εντός της περιόδου ελέγχου των εισοδημάτων που θα έπρεπε να δηλωθούν. Ζήτημα, προκύπτει, όμως και για το διαμέρισμα της κυρίας Μητσοτάκη στο Παρίσι το οποίο εμφανίζεται μόνον μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία Personal Ventures και μάλιστα με κεφάλαιο μόλις 9.500 ευρώ.

Στοιχεία για τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα κατέθεσε, όμως, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα περιουσιακά  του οποίου δεν εμφανίζουν μεταβολές και περιλαμβάνουν βουλευτική αποζημίωση γύρω στα 68.000 ευρώ, καταθέσεις 7.000 ευρώ, ένα ακίνητο διαμέρισμα 114 τ.μ και μια μηχανή 650 κυβικών. Τα εισοδήματα της συντρόφου του πρωθυπουργού ανέρχονται σε 13.695 ευρώ και οι καταθέσεις της στα 19.000 ευρώ. Κατέχει επίσης ένα οικόπεδο 292 τετραγωνικών μέτρων στην Αρτέμιδα και ένα ΙΧ, 1.200 κυβικών.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές εμφανίζεται και το Πόθεν Έσχες της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, με εισοδήματα 73.500 ευρώ, πολύ μικρό χαρτοφυλάκιο μετοχών, καταθέσεις 36.625 ευρώ, μια μονοκατοικία στη Βούλα 287 τ.μ και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών. Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, διαθέτει πάντως σημαντική ακίνητη περιουσία.

Τα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς περιλαμβάνει η δήλωση ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ενώ αντίθετα οι χρυσαυγίτες Νίκος Μιχαλολιάκος και Ελένη Ζαρούλια εμφανίζουν εισοδήματα 174.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις 214.000 ευρώ, 10 ακίνητα και μερίδιο σε ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κυριαρχεί σε επίπεδο οχημάτων και πλωτών μέσων αφού πούλησε ένα θηριώδες ΙΧ αυτοκίνητο (5.500 κυβικών) έναντι 100.000 ευρώ και ένα ταχύπλοο σκάφους, έναντι 25.000 ευρώ. Αντικατέστησε, μάλιστα, το ταχύπλοο με ένα άλλο αξίας 45.000 ευρώ ενώ διαθέτει και ένα άλλο ΙΧ 6.000 κυβικών.

Αγάπη για τις μοτοσικλέτες έχει, από την άλλη πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος διαθέτει δυο μηχανές 300 και 125 κυβικών εκατοστών, ενώ αποχωρίστηκε άλλη μία 400 κυβικών το 2015. Διαθέτει, επίσης, χαρτοφυλάκιο μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας 125.000 ευρώ περίπου.

Ο Βασίλης Λεβέντης, τέλος, έλαβε αναλογικά μικρότερη βουλευτική αποζημίωση για το 2015 ύψους 41.000 ευρώ αφού το κόμμα του εισήλθε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του συγκεκριμένου έτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόθεν Έσχες
SHARE:

24Media Network