Πού ποντάρει ο Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 4'
Mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για πολιτική αναμέτρηση με συνέπειες και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, στρέφοντας τα πυρά του και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Με νέα γραμματέα τη Μαρία Συρεγγέλα, που εξελέγη χθες πανηγυρικά ως η πρώτη γυναίκα στο γαλάζιο κομματικό τιμόνι , η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πλέον σε τροχιά προετοιμασίας για τις ευρωκλογές του Ιουνίου του 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ χθες, χαρακτήρισε άλλωστε τις ευρωεκλογές “μία πολιτική αναμέτρηση, με συνέπειες τόσο στη διεθνή θέση της χώρας, όσο και στην εσωτερική της ζωή.”

Έδωσε δε “παραταξιακό χαρακτήρα” στις ευρωεκλογές. Και ζήτησε “καθαρή νίκη της ΝΔ, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει.”

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε μάλιστα στον “καθημερινό νεοδημοκράτη της διπλανής πόρτας”. Τόνισε ότι: “Αυτός ο νεοδημοκράτης καλείται τώρα να προστατεύσει τις κατακτήσεις του αλλά και να βάλει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε επομένως σαφώς ότι προσδοκά η ΝΔ στις ευρωεκλογές να είναι όχι απλά πρώτο κόμμα, αλλά να διατηρήσει ξεκάθαρα την πολιτική κυριαρχία της. Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ (με αναγωγή αναποφάσιστων) στο 39% ενισχύει τις προσδοκίες αυτές.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι εάν η ΝΔ τέσσερα συν ένα χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 παραμείνει σε αντίστοιχα ποσοστά, ενώ στην αντιπολίτευση τρία κόμματα θα δίνουν μάχη για τον κύριο εκφραστή της εξ αριστερών διαφωνίας στην κυβερνητική πολιτική, αυτό θα αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

Ορισμένοι γαλάζιοι μάλιστα εκτιμούν ότι διαμορφώνεται ένα πολιτικό σκηνικό αντίστοιχο με αυτό της Γαλλίας, με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη α λα Μακρόν, την αριστερά κατακερματισμένη, ένα μικρομεσαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και μία ακροδεξιά ισχυρή, αν και στην περίπτωση της χώρας μας όχι ενιαία.

Διμέτωπος Μητσοτάκη με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η διμέτωπη επίθεση Μητσοτάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Βλέπετε τα αδιέξοδα της άλλης πολιτικής όχθης. Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι ο Trump ή ο Beppe Grillo. Kαι διαφωνούν για το διαβόητο «μαξιλάρι», παίζουν «μαξιλαροπόλεμο» τώρα μεταξύ τους”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

“Στο δε ΠΑΣΟΚ, παρατηρώ με ενδιαφέρον τη σταδιακή του προσχώρηση σε έναν μηδενιστικό λόγο. Προσδοκώντας να πάρει εκείνο τη θέση του δεύτερου κόμματος, δείχνουν στο ΠΑΣΟΚ να περιμένουν την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «ώριμου φρούτου», ώστε να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους του”, ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αγνοούν, όμως, ότι η αρνητική πολιτική την οποία μιμούνται δεν είναι πια ώριμο, είναι ένα σάπιο φρούτο, είναι ξεπερασμένα συνθήματα που έχει ακούσει και έχει απορρίψει η ελληνική κοινωνία.”

Ο πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα θέλοντας να ξυπνήσει τα αντιπασοκικά αλλά και αντισυριζα αντανακλαστικά της δεξιάς βάσης από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για “την «καταπακτή» της ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης αριστεράς.”

Το 41% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε πάντως να στείλει και ένα μήνυμα κατά της αλαζονείας προς υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ.

“Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή. Ισοδυναμεί με αυξημένη ευθύνη. Δεν είναι άλλοθι για λάθη. Είναι κίνητρο για αποτέλεσμα που επιπλέον δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές καθώς το πολιτικό «κοντέρ» μηδενίστηκε στις εκλογές”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή επέμεινε στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Το χαρακτήρισε εξάλλου μεταρρύθμιση και εμφάνισε εαυτόν ως μεταρρυθμιστή που τολμά και συγκρούεται.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες “μία παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη.”

Δήλωσε επίσης: “Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός. Συμβιβασμός με παθογένειες, με παγιωμένα συμφέροντα. Μία αδικία των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, που κάποτε πρέπει να λείψει.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα