Διακήρυξη Επετείου Απόβασης στη Νορμανδία: Με αποφασιστικότητα και θάρρος θα προστατέψουμε τον λαό μας από απειλές

Διακήρυξη Επετείου Απόβασης στη Νορμανδία: Με αποφασιστικότητα και θάρρος θα προστατέψουμε τον λαό μας από απειλές
Προκόπης Παυλόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολο το κείμενο της Διακήρυξης Επετείου Απόβασης στη Νορμανδία όπως δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας. "κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η αδιανόητη φρίκη εκείνων των ετών δεν θα επαναληφθεί ποτέ" αναφέρει το κείμενο της Διακήρυξης.

Από την Προεδρία της Δημοκρατίας δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη Επετείου Απόβασης στη Νορμανδία στις εκδηλώσεις της οποίας έδωσε το παρόν ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικά

Πριν από 75 χρόνια, οι χώρες μας επρόκειτο να ξεκινήσουν μια αποφασιστική μάχη.

Στις 6 Ιουνίου 1944, 160.000 συμμαχικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του πολέμου στην Ευρώπη. Ο αριθμός των πεσόντων για όλες τις πλευρές ήταν τεράστιος, με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, αεροπόρους και πολίτες να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί τις ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν.

Σήμερα είμαστε μαζί για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που θυσιάστηκαν την Ημέρα της Απόβασης και τα εκατομμύρια άντρες και γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δηλώνουμε ότι αποτελεί κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η αδιανόητη φρίκη εκείνων των ετών δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Τα τελευταία 75 χρόνια, τα έθνη μας υπερασπίζονται την ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο για δημοκρατία, ανοχή και κράτος δικαίου. Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτές τις κοινές αξίες, καθώς υποστηρίζουν τη σταθερότητα και την ευημερία των εθνών μας και του λαού μας. Θα εργαστούμε μαζί ως σύμμαχοι και φίλοι για να υπερασπιστούμε αυτές τις ελευθερίες οποτεδήποτε απειλούνται.

Δεσμευόμαστε να εργαστούμε εποικοδομητικά ως φίλοι και σύμμαχοι για να βρούμε κοινό έδαφος σε ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων και να συνεργαστούμε για την ειρηνική επίλυση των διεθνών εντάσεων. Θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή για να προστατέψουμε τον λαό μας από απειλές προς τις αξίες μας και από προκλήσεις κατά της ειρήνης και της σταθερότητας.

Με αυτό τον τρόπο, χαιρετίζουμε τους επιζώντες βετεράνους της ημέρας της Απόβασης και τιμούμε τις μνήμες εκείνων που προηγήθηκαν. Θα διασφαλίζουμε ότι οι θυσίες του παρελθόντος ποτέ δεν είναι μάταιες και ποτέ δεν θα ξεχαστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα