Προνόμια εμβολιασμένων: 7 ερωτήματα και “γκρίζες ζώνες” 

Προνόμια εμβολιασμένων: 7 ερωτήματα και “γκρίζες ζώνες” 
Εστίαση στην Αθήνα AP

Τι θα διευκρινίζει η ΚΥΑ όσον αφορά στα προνόμια εμβολιασμένων για την εστίαση και τη διασκέδαση και τι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει .

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις για προνόμια εμβολιασμένων με αμιγείς και μικτούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία σε συνδυασμό με το “Freedom Pass” για τους νέους 18- 25 ετών θα ενισχύσουν το ρεύμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όμως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί ένα στοίχημα, ενώ υπάρχουν ακόμη “γκρίζες ζώνες”.

Ήδη ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης διαφώνησε με την απόφαση για διαχωρισμό των καταστημάτων, αντιπροτείνοντας ιονιστές σε εσωτερικούς χώρους. Και η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης θέτει ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων των πελατών και θεωρεί το σύστημα περίπλοκο και δύσκολο να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση όμως έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων και η ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί θα ρυθμίζει πρακτικά ζητήματα και θα αποσαφηνίζει διάφορα ερωτήματα:

1.Πως θα γνωρίζει ο πελάτης εάν ένα συγκεκριμένο κατάστημα είναι αμιγές ή μεικτό;

Στην είσοδο θα υπάρχει ειδική σήμανση, την οποία θα ορίζει η ΚΥΑ και την οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι καταστηματάρχες.

2.Ποιος θα ελέγχει την είσοδο των πελατών;

Το βάρος πέφτει στον αρμόδιο του χώρου εστίασης ή διασκέδασης. Προκειμένου να μην τίθεται θέμα αρμοδιότητας ελέγχου προσωπικών δεδομένων, εξετάζεται οι καταστηματάρχες/ αρμόδιοι του χώρου να σκανάρουν τον QR κωδικό του πιστοποιητικου εμβολιασμού με ειδική εφαρμογή στο κινητό, η οποία θα ανάβει “πράσινο φως” για την είσοδο του πελάτη, χωρίς να ελέγχει τα λοιπά προσωπικά του δεδομένα.

3.Πως θα καλύπτονται οι καταστηματάρχες απέναντι σε πελάτες που ενδεχομένως θα αντιδρούν;

Η ΚΥΑ θα τους καλύπτει νομικά για την επιλογή να δέχονται μόνο εμβολιασμένους στα καταστήματα τους. Πρακτικά βεβαίως θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη γκρίνια και τα παράπονα πελατών.

4.Σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, σινεμά, θεάτρων καθώς και σε υπαίθρια και κλεισ΄τα κέντρα διασκέδασης. μουσικά κέντρα και κλάμπ, όπου θα απαιτείται αρνητικό test, θα μπορεί κάποιος να μπει με self test;

Όχι. Μόνο με PCR ή rapid test. Εξαιρούνται οι ανήλικοι, που θα μπορούν να μπουν με δήλωση self test από τους γονείς τους.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα, γιατί για την προσέλευση στην εργασία αρκούσε και αρκεί το self test, ενώ εν προκειμένω απαιτείται PCR ή rapid test.

5.Ποιος θα καλύπτει το κόστος του test;

Το κόστος προφανώς και θα το καλύπτει ο ίδιος ο πελάτης. Γεγονός που δημιουργεί φόβους στους καταστηματάρχες για μειωμένη κίνηση. Αλλά το μέτρο έχει ως προφανή στόχο τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν κλειστούς χώρους να επιλέξουν τη λειτουργία τους ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

6.Στους αμιγείς χώρους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσωπικό;

Όχι, καθώς η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής άνοιξε το δρόμο για υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

7.Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων;

Η ΕΛΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που ελέγχουν και σήμερα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα