Προσφυγικό: Την Τετάρτη τροπολογία για τις ΜΚΟ, σήμερα ο Μηταράκης στη Γιόχανσον

Προσφυγικό: Την Τετάρτη τροπολογία για τις ΜΚΟ, σήμερα ο Μηταράκης στη Γιόχανσον
Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών "ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ" στην Λέσβο. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία για τον έλεγχο των εργαζομένων στις ΜΚΟ που εμπλέκονται με το προσφυγικό, ενώ ζητά περισσότερα κονδύλια από ΕΕ για το άσυλο και παίζει “σκληρή γραμμή”

Στο προσφυγικό για την κυβέρνηση το ζητούμενο δεν είναι μόνο να φέρει αποτελέσματα, αλλά και να πείσει τους αντιδρώντες κυρίως εκ δεξιών για τη σκληρότητα και αποφασιστικότητα του σχεδιασμού της.

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό εξελίσσεται άλλωστε σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά προβλήματα για την κυβέρνηση, καθώς το 76% των πολιτών σύμφωνα με την έρευνα της Μetron Analysis (Βήμα) την αξιολογεί αρνητικά σε αυτό τον τομέα. Η κυβέρνηση δέχεται βεβαίως κριτική και εξ αριστερών, αν και προφανώς την απασχολούν περισσότερο οι αντιδράσεις εκ δεξιών και στο εσωτερικό της ΝΔ και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπία μεταξύ σκληρής πολιτικής και ήπιας ρητορικής.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης ολοκλήρωσε κύκλο επισκέψεων και συναντήσεων με τα δημοτικά συμβούλια Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου, δηλαδή των νησιών όπου θα γίνουν τα κλειστά κέντρα (δεν δέχθηκε πρόσκληση από την τοπική αρχή στη Λέσβο) και σήμερα θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ζητήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με το επιχείρημα ότι κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 80.000 αιτήσεις και μία κατάσταση εξόχως προβληματική. Η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και συνεπακόλουθα των επιστροφών είναι καθοριστική για την αποσυμφόρηση και την υλοποίηση της δέσμευσης πως στις νησιωτικές περιοχές δε θα παραμένουν επί μακρόν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ.Μηταράκης την Κυριακή από την Κω θέλησε να δείξει αυστηρό προφίλ και αξιοποίησε το γεγονός ότι στο νησί έφτασε μετά απο καιρό λέμβος με πρόσφυγες, ζητώντας να κρατηθούν για 25 ημέρες και να ξεχωρίσει ταχύτατα η Υπηρεσία Ασύλου αυτούς που χρήζουν προστασίας από αυτούς που θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επικαλέστηκε ότι αυτό προβλέπει ο νέος νόμος, ο οποίος πάντως προβλέπει κράτηση πέντε ημερών και παράταση της εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου με απόφαση του διοικητή του ΚΥΤ. Ο κ.Μηταράκης πάντως ήθελε σαφώς να στείλει ένα μήνυμα παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και είναι χαρακτηριστικό ότι εισέπραξε μέσω twitter τα συγχαρητήρια του Μάκη Βορίδη, ο οποίος έγραψε: “Επιτέλους, άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος για τους μετανάστες! Όσοι αφίχθησαν χθες στην Κω, κρατούνται σε κλειστό κέντρο. Καλή αρχή για τον Νότη Μηταράκη.”

Στην κυβέρνηση πάντως εκτός του ότι πρέπει να ικανοποιήσουν τους “σκληρούς” της ΝΔ, όντως πιστεύουν ότι με τέτοιες κινήσεις θα σταλεί μήνυμα αποτροπής στους δυστυχείς που θέλουν να περάσουν στη χώρα μας με τελικό προορισμό την Ευρώπη και στους διακινητές τους.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν εν τω μεταξύ και οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα φέρει την Τετάρτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, την τροπολογία για τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στις ΜΚΟ. Με τον τρόπο αυτό θέλουν όπως λένε από την κυβέρνηση να ελέγξουν την παρείσφρηση στοιχείων που έχουν σχέση με διακινητές.

Ταυτόχρονα το “μασάζ” για να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία των νησιωτών απέναντι στα κλειστά κέντρα θα συνεχιστεί. Στα νησιά δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές μόλις δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα και ότι δε θα μείνουν όλοι όσοι φτάνουν εκεί. Ταυτόχρονα βέβαια η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την απροθυμία βουλευτών και φορέων περιφερειών της ηπειρωτικής Ελλάδας να δεχθούν πρόσφυγες και βέβαια για να διασφαλίσει ότι στα νησιά θα μένει μόνιμα 0% των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν, πρέπει όπως αναφέρθηκε να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ασύλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα