Προσφυγικό: Συμφωνούν στα κλειστά κέντρα, έρχονται αντισταθμιστικά για τα νησιά

Προσφυγικό: Συμφωνούν στα κλειστά κέντρα, έρχονται αντισταθμιστικά για τα νησιά
Ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών "ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ" στην Λέσβο. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Γεραπετρίτη- Μηταράκη με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους του Β.Αιγαίου. Η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο της, αλλά παίρνει μέτρα για τα νησιά

Αντισταθμιστικά για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα για μετανάστες δρομολογεί η κυβέρνηση, επιμένοντας όμως ταυτόχρονα στο σχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο δεν αλλάζει και θα προχωρήσει.

Προκειμένου όμως να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων ταυτόχρονα θα υλοποιούνται μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αλλά και για τη γενικότερη ενίσχυση της νησιωτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα υπόσχεται και ποντάρει σε ταχείες επιστροφές όσων δε δικαιούνται άσυλο.

Αυτά συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση χθες του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο λόγω της παρουσίας του κ.Γεραπετρίτη, αλλά και γιατί έτσι κι αλλιώς το επανιδρυθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο κτίριο Κεράνη, όπου θα εγκατασταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των νησιών αποδέχονται τη λειτουργία των κλειστών κέντρων, αλλά υπήρξε διαφωνία σε δύο ζητήματα: Στο μέγεθος των δομών και στον τρόπο λειτουργίας τους, δηλαδή εάν θα έχουν αρμοδιότητες ταυτοποίησης και εάν θα δίνεται το άσυλο εκεί.

Ο κ.Μουτζούρης, ο οποος πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις και χρησιμοποιεί υψηλους τόνους αν και φέρεται να συμφώνησε στη λειτουργία των κλειστων κέντρων, επέμεινε οι αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται στην ενδοχώρα, αν και αυτό δημιουργεί σειρά πρακτικών προβλημάτων.

Ο κ.Μηταράκης από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι οι ανοιχτού τύπου δομές που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020, όταν δηλαδή πια θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα κέντρα κλειστού τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα για τα νησιά και πρωτίστως πως θα αξιοποιηθούν τα 50 εκατ ευρώ του ταμείου που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Τα κονδύλια αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για έργα υποδομής όπως λιμάνια, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται και μέτρα στήριξης του τουρισμού, ενίσχυσης των δομών υγείας που έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο φόρτο εργασίας, αλλά και κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Η εκτίμηση δε είναι πως εάν με όλα αυτά μηδενιστεί η ανεργία στα νησιά, θα καμφθούν και οι αντιδράσεις.

Ο κ.Μηταράκης δε κάθε δύο εβδομάδες θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών, συνεχίζοντας το “μασάζ”, με το πρόσθετο επιχείρημα πως και ο ίδιος είναι βουλευτής Χίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα