Προστασία υπό όρους με την ανοχή της τρόικας. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ρύθμισης των πλειστηριασμών

Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Στη Βουλή ο νόμος για τους Πλειστηριασμούς. Προστασία για το 2014 προβλέπει η ρύθμιση για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Για έναν ακόμα χρόνο παρέχεται προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας στους δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο.

Προϋπόθεση όμως να πληρώνουν μια ελάχιστη δόση. Αυτό προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Πέμπτη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να ψηφιστεί το Σάββατο.

Η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση χωρίς τη συμφωνία της τρόικας αλλά με την ανοχή της.

Με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να άρει το καθεστώς προστασίας για εκείνους που κατά τεκμήριο έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει ουσιαστικά να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

* Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ

* Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να είναι μέχρι 35.000 ευρώ

* Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, εκ των οποίων το σύνολο των καταθέσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Στην κινητή περιουσία δεν περιλαμβάνεται το αυτοκίνητο.

Για πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67% τα όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση κατά τη διάρκεια της αναστολής του πλειστηριασμού θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μηνιαία δόση προς την τράπεζα που θα είναι ίση με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους για τα εισοδήματα έως 15.000 και για το υπερβάλλον 20%.

Οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα με το επίδομα ανεργίας θα μπορούν να μην πληρώσουν, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους η μηνιαία δόση θα υπολογίζεται με τα ίδια ποσοστά, όμως θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης που κατέβαλλαν πριν "κοκκινήσει" το δάνειό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, από την 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει η διάταξη Παπαθανασίου που προστατεύει από πλειστηριασμούς ακινήτων όσους έχουν χρέη έως 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα συνεχίσουν να ισχύει τόσο ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και το πρόγραμμα διευκόλυνσης για τους ενήμερους δανειολήπτες. Μάλιστα, για το τελευταίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων και των προϋποθέσεών του.

Πηγή: Τα Νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιοι δανειολήπτες γλιτώνουν την πρώτη κατοικία: Αυτά είναι τα κριτήρια για προστασία από πλειστηριασμούς

SHARE:

24Media Network