Μητσοτάκης: Ο Πολακισμός είναι φασισμός – Δραγασάκης: Το πρόβλημα σας είναι η απήχηση Τσίπρα στο λαό

Μητσοτάκης: Ο Πολακισμός είναι φασισμός – Δραγασάκης: Το πρόβλημα σας είναι η απήχηση Τσίπρα στο λαό
Βουλή: Πρόταση μομφής κατά Πολάκη από ΝΔ και η απάντηση της κυβέρνησης Eurokinissi

Ξεκίνησε η σύγκρουση για Πολάκη στη Βουλή με την κατάθεση από τη ΝΔ πρότασης δυσπιστίας, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Το γάντι Μητσοτάκη σε Φίλη, βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και προσχωρήσαντες. Αποστάσεις Δραγασάκη από Πολάκη και το καρφί πως η ΝΔ αποφεύγει να συζητήσει για την οικονομία.

Με την κατάθεση από τη Νέα Δημοκρατία πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκίνησε στη Βουλή σκληρή πολιτική σύγκρουση με το βλέμμα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου και ευρύτερα διακυβεύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για θέμα ηθικής και δημοκρατικής τάξης, υποστηρίζοντας πως όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλύπτει τον κ.Πολάκη, το ζήτημα αποκτά άλλη διάσταση, αφορά το ύφος και ήθος της εξουσίας. “Ο Πολακισμός είναι φασισμός” δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μέσω Πολάκη επιχείρησε να αμαυρώσει την εικόνα συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά και να δημιουργήσει τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέταξε το γάντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους προσφάτως προσχωρήσαντες στην κυβερνητική πλειοψηφία. “Το ερώτημα αφορά όλους εσάς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δήθεν ανεξάρτητοι που στηρίζετε: Είστε όλοι σας Πολάκηδες; Είστε με τους πολλούς ή τους Πολάκηδες; Νομίζω ότι και εσείς αξίζετε καλύτερα από τον κ.Πολάκη” είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Αναφέρθηκε μάλιστα δις ονομαστικά στο Νίκο Φίλη, που είχε διαχωρίσει τη θέση του από τον αναπληρωτή υπουργό και ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα ενώ σχολίασε ειρωνικά την υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας και επίσημα την μετατροπή σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ.Δραγασάκης υποστήριξε ότι με την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος ενός υπουργού 20 ημέρες πριν τις εκλογές η ΝΔ θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για τα επίδικα ζητήματα, για την Ευρώπη και για το μέλλον της Ελλάδας. Υπονόησε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει αίφνης να αποφύγει τη συζήτηση για την οικονομία που ήταν το προνομιακό της πεδίο, καθώς όπως υποστήριξε τώρα είναι η ώρα να πραγματοποιηθούν ελαφρύνσεις και καθώς ο πρωθυπουργός υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις της ΔΕΘ όπως οι 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία, και δήμους.

Σημειωτέον ότι ο κ.Δραγασάκης πήρε αποστάσεις εμμέσως πλην σαφώς από το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων Πολάκη κατά Στέλιου Κυμπουρόπουλου, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι στην ψήφο εμπιστοσύνης το ζήτημα δεν είναι η στήριξη του υπουργού Υγείας, αλλά η προσπάθεια της ΝΔ να διαρρήξει την κυβέρνηση και να φθείρει προσωπικά τον πρωθυπουργό.

“Πείστηκα ότι το πρόβλημα σας δεν είναι ο Πολάκης, είναι ο Τσίπρας, η απήχηση που έχει στο λαό και στην Ευρώπη. Το πρόβλημα σας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύετε ότι ήταν ένα ιστορικό ατύχημα, ενώ ήταν ανάγκη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δραγασάκης, ο οποίος εξάλλου υπερασπίστηκε το νέο υπουργό Τουρισμού και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην επίθεση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο κ.Θεοχαρόπουλος ήταν πάντα αριστερός και τώρα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις συσπειρώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι πολιτικές της ΝΔ.

“Κάνατε τον ΣΥΡΙΖΑ Airbnb”

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ανταποκρίνεται στο θυμό της ελληνικής κοινωνίας με την πρόταση μομφής κάνοντας λόγο για χυδαία επίθεση Πολάκη σε ένα νέο επιστήμονα με αναπηρία, που προκάλεσε δικαίως την οργή των πολιτών και ξεσηκώνει το φιλότιμο των Ελλήνων.

Υποστήριξε ότι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα μόρια και επιδόματα δεν αρκούν αποτελούν απαραίτητα μέτρα αλλά είναι αμυντικά μέτρα, και κατηγόρησε τον κ.Πολάκη ότι επιχείρησε να διαστρεβλώσει την ουσία της θέσης του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Σχολίασε δε τη φράση του πρωθυπουργού πως ο κ.Πολάκης είναι αψύς ως Σφακιανός, λέγοντας ότι ο κ.Τσίπρας προσέβαλλε έτσι όλους τους Κρητικούς: “Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός και έχω πολλούς φίλους. Ποιος σας είπε ότι οι Χανιώτες, οι Σφακιανοί, οι Κρητικοί είναι σαν τον κ.Πολάκη; Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά και περηφάνια με ένα θρασύδειλο Κρητικο τραμπούκο;”

Ο κ.Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και προσωπικά στον κ.Φίλη: “Το πρόβλημα μεταφέρεται, τώρα, σε σας –σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά. Θα προστατεύσετε την πολιτική και την προσωπική σας αξιοπρέπεια; Όσοι καταδικάσατε την άθλια συμπεριφορά του υπουργού, θα καταπιείτε εδώ μέσα τα λόγια που είπατε; Και όσοι προσχωρήσατε πρόσφατα σε μια πλειοψηφία-κουρελού δεσμεύεστε πάντα από εκείνη τη δήλωση που έχετε υπογράψει; Θα δεχθείτε τώρα να γίνετε αχθοφόροι και της κυβερνητικής καρέκλας του Πολάκη για λίγο καιρό ακόμη;”

Και απευθυνόμενος στον κ.Θεοχαρόπουλο ευχήθηκε να απολαύσει τις λίγες εβδομάδες που θα μείνει στο πόστο του, ενώ ειρωνεύτηκε τον κ.Τσίπρα: “Μετά τους ενοικιαζόμενους βουλευτές, καταφεύγετε τώρα και σε υπουργούς με χρονομίσθωση. Κάνατε τον ΣΥΡΙΖΑ Airbnb” προσθέτοντας: “Ένα μόνο μην ξεχνάτε. Το συμβόλαιό σας λήγει στις 26 Μαΐου.” Κάλεσε δε όλους τους βουλευτές να επιλέξουν εάν είναι “με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων”.

Δραγασάκης: Ορισμένοι στη ΝΔ είχαν υπολογίσει έσοδα από τη μείωση του αφορολόγητου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε ότι 20 ημέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, εν όψει σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων, η ΝΔ επιλέγει να επικεντρώσει τη συζήτηση στον κ.Πολακη.

“Λίγες μέρες πριν τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση σαν να θέλει να σπρώξει την πολιτική αντιπαράθεση στη σφαίρα της μικροπολιτικής και των μικροκομματικών εντυπώσεων” εκτίμησε ο κ.Δραγασάκης.

Αναφέρθηκε επίσης εμμέσως στο αίτημα Τσίπρα για ντιμπέιτ, υποστηρίζοντας ότι ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει επανειλημμένα να γίνει δημόσιος διάλογος για όλα τα κρίσιμα θέματα και το σχέδιο των κομμάτων για την επόμενη ημέρα, “η ΝΔ επιλέγει πρόταση δυσπιστίας για μία δήλωση που κρίνεται από την κοινωνία και από όλους. Δεν είναι κάτι που έγινε κρυφά και με αδιαφάνεια, είναι γνωστές οι δηλώσεις του κ.Πολάκη και δικαίωμα το καθενός να έχει τη δική του άποψη”. Κατηγόρησε συνεπώς τη ΝΔ ότι θέλει να αποφύγει τα κρίσιμα επίδικα των πολλαπλών εκλογών για να προσανατολίσει τη συζήτηση σε μία δήλωση ενός υπουργού

“Χωρίς να υποτιμούμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, σημασία για τους πολίτες έχουν οι 120 δόσεις, οι διαρκείς αναβαθμίσεις της χώρας από τους πιστοληπτικούς οίκους και το πως μπορούν να μεταφραστούν σε στήριξη του εισοδήματος και της απασχόλησης” είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει και συζήτηση για την πολιτική που έχει εφαρμοστεί για τα ΑΜΕΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ.Δραγασάκης δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση πως δεν έγινε καμία αναφορά στο αφορολόγητο από τον πρόεδρο της ΝΔ και υποστήριξε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση κάποιοι είχαν υπολογίσει από τη μείωση του αφορολόγητου έσοδα δύο δις και από αυτά είχαν σκοπό να κάνουν φορολογικές μειώσεις, για αυτό τώρα δυσκολεύοντα να δηλώσουν ότι δε θέλουν μείωση του αφορολόγητου.

Είπε επίσης ότι όλες οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται, μεταξύ των οποίων οι 120 δόσεις και πρόσθεσε: “Μπορούμε να συζητάμε τώρα για φορολογικές ελαφρύνσεις αυτές που υπόσχεστε να κάνετε εάν καταφέρετε να ανακτήσετε αξιοπιστία”.

Εκτίμησε δε ότι η ΝΔ δεν προχωρά τυχαία στην πρόταση δυσπιστίας κατά Πολάκη. “Εσεις μιλούσατε από το πρωί μέχρι το βράδυ για οικονομία και επενδύσεις και τώρα ξαφνικά αφήνει η ΝΔ το προνομιακό υποτίθεται πεδίο της οικονομίας και έρχεται να πει αν το φιλότιμο του ελληνικού λαού επλήγη” είπε κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά κίνητρα της ΝΔ.

Πηγές ΝΔ: Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δε θέλει να ταυτιστεί ακόμη και η εικόνα του με τον Πολάκη 

“Η επιλογή όλων ανεξαιρέτως των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να απουσιάζουν από μια συζήτηση πρότασης μομφής κατά συναδέλφου τους δεν έχει προηγούμενο. Και προφανώς αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ήθελε σήμερα να ταυτισθεί ακόμη και η εικόνα του με τον κ. Πολάκη” έλεγαν πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή.

Υποστήριζαν επίσης ότι: “Ο κ. Δραγασάκης έμοιαζε σήμερα σαν να υποχρεώθηκε παρά τη θέλησή του να εκπροσωπήσει τον κ. Τσίπρα” και εκτιμούσαν πως “δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αν και προκλήθηκε ευθέως από τον κ. Μητσοτάκη, απέφυγε και εκείνος στις τοποθετήσεις του να καλύψει τον Παύλο Πολάκη.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα