Πρωθυπουργοί της Ελλάδας: Αυτοί είναι οι νομοί που έχουν βγάλει τους περισσότερους

Πρωθυπουργοί της Ελλάδας: Αυτοί είναι οι νομοί που έχουν βγάλει τους περισσότερους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται ως ο 98ος πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά μόλις ο τέταρτος που έχει γεννηθεί στον Νομό Αττικής. Ποιος είναι ο μόνος νομός που έχει βγάλει διψήφιο αριθμό πρωθυπουργών.

H Ελλάδα γυρίζει σελίδα σήμερα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει την σκυτάλη στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ιστορικός ερευνητής, Wedaneus, δημιούργησε πρόσφατα έναν χάρτη με βάση τον νομό ή τον τόπο γέννησης των 97 πρωθυπουργών που κυβέρνησαν την Ελλάδα από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα.

Πρωταθλήτρια η Αχαΐα

Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω χάρτη πρωταθλητής νομός είναι αυτός της Αχαΐας ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με διψήφιο αριθμό πρωθυπουργών, και συγκεκριμένα 14. Πέρα από τους τρεις Παπανδρέου, ξεχωρίζουν οι επίσης Αχαείς Ζαΐμης (Θρασύβουλος και Αλέξανδρος), Γούναρης Δ., Κανελλόπουλος Π. , ο δικτάτορας Παπαδόπουλος Γ. και ο πλέον πρόσφατος, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Πικραμένος Παναγιώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον νομό Αχαϊας κατάγονταν και ο Χαραλάμπης Αναστάσιος ο οποίος ήταν ο μόνος ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός για μία μόνο ημέρα, το 1922.

Δύο γειτονικοί νομοί, αυτοί της Αιτωλοακαρνανίας και της Αρκαδίας ακολουθούν σε απόσταση με 8 και 7 πρωθυπουργούς αντίστοιχα. Από τον πρώτο ξεχωρίζουν ονόματα όπως αυτό του Τρικούπη, του Δεληγιώργη, του Νόβα Γ. και του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού το 1945, ενώ Αρκάδες πρωθυπουργοί ήταν ο γιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ιωάννης, ο πέντε φορές πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκλεγεί πρωθυπουργός που να έχει γεννηθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της χώρας αυτόν της Θεσσαλονίκης ενώ και η Αττική σκοράρει σχετικά χαμηλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι μόλις ο τέταρτος από τον νομό. Οι προηγούμενοι ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην δεκαετία του ’20, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής και ο Κωνσταντίνος Σημίτης.

Την πλήρη λίστα με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας με τους τόπους γέννησης τους μπορείτε να τους δείτε εδώ.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις μέσω της Live blogging πλατφόρμας του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα