Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να βρεθεί ο πολίτης που υποφέρει από την ακρίβεια στο επίκεντρο

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να βρεθεί ο πολίτης που υποφέρει από την ακρίβεια στο επίκεντρο
Από την πρόσφατη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Αργολίδα Eurokinissi

Ακόμη περισσότερη "γείωση" σε πόλεις και περιφέρεια που "βράζουν" από δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» που συνιστούσε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Βουλή στην συζήτηση για τα εξοπλιστικά και έδωσε απαντήσεις για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας. Όμως στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τον καθημερινό πολίτη που βρίσκεται στην «μέγγενη» της ακρίβειας. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ενώ αυτός είναι και ο συνολικός προσανατολισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας «ήρθε για να μείνει», βλέποντας τον πληθωριστικό δείκτη που καταγράφεται στο 6,2%. Επίσης τις υπεριμολογήσεις στην ενέργεια που είναι υπερτριπλάσιες για το φυσικό αέριο και διπλάσιες για το ρεύμα, όπως και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη που τείνουν πρός το 20%. Στοιχεία που απομειώνουν καθοριστικά το εισόδημα.

Στην Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφή την πρόθεσή του να εστιάσει στα ζητήματα της ακρίβειας και με την ομιλία του στην Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επισήμανε ότι «στηρίζουμε σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας» ταυτόχρονα όμως τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν με μέτρα κοινωνικής πολιτικής όσοι δοκιμάζονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και τις ανατιμήσεις. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε λελογισμένα σε αναγκαίους εξοπλισμούς, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες. Υποστηρίζω σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο». Ενδεικτικά ανέφερε τη πρόβλεψη της σύμβασης για τις γαλλικές φρεγάτες που ενώ ο Κ.Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα αποπληρωθούν έως το 2030 η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας «μιλάμε 1.168.000.000 ευρώ μέσα στο 2022, όπου εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ο Μητσοτάκης

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στην Αργολίδα – σε έναν νόμο που δεν θεωρείται «προπύργιο» του ΣΥΡΙΖΑ – και μίλησε απευθείας με εργαζόμενους, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες. Μια τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα αφού όπως σημείωσε στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη οι άνθρωποι αυτοί, ανεξαρτήτως της πολιτικής προτίμησης «βλέπουν την τρίτη εβδομάδα του μήνα να μην έχουν εισόδημα» τονίζοντας ότι αυτό ισχύει «για πολλούς επαγγελματίες, ιδιαίτερα μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά και αγρότες κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν υπαρξιακό ζήτημα».

Υφίσταται υπαρξιακό ζήτημα για μικρούς επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αναγνωρίζει τις διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος τον συνδέει ευθέως με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και με τον πρωθυπουργό προσωπικά. Όπως έχει επισημάνει «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης εγκαίρως να αντιληφθεί το μέγεθος του. Το υποτίμησε και ακολούθησε μια πολιτική η οποία αποδυνάμωσε το κράτος, την κρατική παρέμβαση, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από το να μπορέσουν να ανταποκριθούν». Εκτίμησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας, το οποίο θα είχε διαστάσεις όχι προσωρινότητας, αλλά μονιμότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, νομοθετούν αντίστοιχες αυξήσεις».

Φουσκωμένοι λογαριασμοί και golden boys

Στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται όμως και οι προκλητικές κινήσεις της κυβέρνησης αυτή την περίοδο. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι έχουμε «απο τη μία τη κυβέρνηση με τις απευθείας αναθέσεις και τα golden boys και από την άλλη την ανέχεια του κόσμου. Από τα golden boys της ΔΕΗ και τις απευθείας αναθέσεις των 5 δις περνάμε σε συζήτηση άρθρου του νομοσχεδίου του ΕΦΚΑ για τα 8.000 + ευρώ απολαβές των golden boys του ΕΦΚΑ, αυτή τη φορά».

Στα ζητήματα της ενέργειας που οδηγούν στους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε «οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ενέργεια μάς οδηγούν στην τέλεια καταιγίδα. Τίθεται ξεκάθαρα πλέον ζήτημα βιωσιμότητας μεγάλης μερίδας των επιχειρήσεων και φυσικά των νοικοκυριών που δυσκολεύονται στην πλειονότητά τους πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους». Παρέθεσε συγκεκριμένο παράδειγμα μιλώντας για «οικιακό λογαριασμό με χρέωση για κατανάλωση ρεύματος 48 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής, η προσαύξηση δηλαδή ήταν 160 ευρώ για ένα μόνο μήνα σημειώνοντας πως «αυτές τις αυξήσεις καμία επιδότηση δεν τις καλύπτει. Υπάρχουν νοικοκυριά που λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος με τα ποσά να ξεπερνούν ακόμη και τη μηνιαία σύνταξη». Θύμισε μάλιστα πως την περίοδο 2015-2019 δεν υπήρξε «καμία αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσα σε μνημόνια, ούτε κατά ένα ευρώ, ενώ η κυβέρνηση μείωσε το ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα