Τσίπρας: Ψηφίζετε εξοπλιστικά 7 δις ενώ οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα

Τσίπρας: Ψηφίζετε εξοπλιστικά 7 δις ενώ οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή intime

Δεν παίζουμε με τα δις του ελληνικού λαού σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κομπάζει για τακτικές που οδήγησαν στο παρελθόν σε χρεοκοπία

Πολιτική σύνεσης ώστε να ενισχυθεί η αμυντική δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων και ταυτόχρονα να γίνουν οι απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός έφθασε το 6, 2% ζήτησε στην ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί κονδύλια πολλών δις λειτουργώντας αδιαφανώς, τονίζοντας ότι αξιοποιεί τις αμυντικές δαπάνες της χώρας για κομματικό όφελος. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις στρατηγικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε την αντίφαση των ισχυρισμών του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με τους οποίου η κυβέρνηση στοχεύει στο να μην επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα. Όπως είπε «επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς». Αναφέρθηκε μάλιστα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αναρωτώμενος: «Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, σε κομματικό σποτάκι. Των αεροσκαφών που πληρώθηκαν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων;». Επίσης «τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω Ρωσονατοικής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει για την αξία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας» θυμίζοντας ότι «το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια 10ετία της χώρας ήταν η αναβάθμιση των F-16 που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Απευθύνθηκε όμως στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθές, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία. Και την ίδια στιγμή να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Και είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή,για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών».

Αναφερόμενος στις εξοπλιστικές συμβάσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «στηρίζουμε σταθερά, με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας δυνάμεων. Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, την είχαμε διαπραγματευθεί και εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε απαράδεκτο, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Ραφάλ». Χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτο» από την πλευρά της Ν.Δ «να απαιτείτε λευκή επιταγή. Να περιμένετε ότι εμείς θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια. Όπως την απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale,που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση, από τη ΔΕΘ. Χωρίς να έχετε καμία εισήγηση, προγραμματισμό και συνεννόηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στις εξοπλιστικές δαπάνες και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Όπως ανέφερε «με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά τρία δις επιπλέον είναι τρία δις. Κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε ενώ λέτε ότι δεν θέλετε επιστροφή στα ελλείμματα να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή.

Την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος». Εξήγησε μάλιστα ότι «δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο. Όχι να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, να ψηφίζετε εδώ 7 δισ. και να λέτε δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις στρατηγικές διαφορές ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που «βλέπουν μπροστά» από τις εξελίξεις.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «για εσάς η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλλει να είμαστε μια ασπίδα της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στις ευθύνες της. Η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Σε πολέμους από τους οποίους άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν η μία μετά την άλλη.

Για εσάς κ Μητσοτάκη, η Ιστορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε – οι Έλληνες – πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή. Γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον. Και πριν στεγνώσει το μέλάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες όχι την οικονομική του βιωσιμότητα αλλά την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι στο αντίποδα όλων αυτών «για εμάς οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, μόνο εάν είναι αμοιβαία επωφελείς» ενώ «η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε». Τόνισε επίσης πως «για εμάς και την προοδευτική παράταξη η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως τόνσιε «για μένα, για εμάς, για τη προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για σας εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γη και ύδωρ χωρίς να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά F16 και Rafale επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας».

Ειδικά για την τακτική απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα o Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει «το δόγμα της δήθεν απομόνωσης τελικά θα κατέρρεε» επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν αποκαθιστά τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει διαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της». Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί η εκλογή του Τ.Μπάιντεν προκειμένου να πιεστεί η Άγκυρα και να δεσμευθεί σε έναν διάλογο με την Ελλάδα, στον οποίο η χώρα θα προσέλθει σεβόμενη τις «κόκκινες γραμμές» της.

Δευτερολογία: “Πορώσατε τους ανθρώπους με όσα λέγατε για τις Πρέσπες”

Απαντήσεις στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την δευτερολογία του. Επισήμανε πως «ότι θεωρούμε θετικό το υπερψηφίζουμε, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια δεν θα υπερψηφίσουμε. Αυτή είναι η στάση μας». Τόνισε πως «δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ.Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του» μιλώντας για «αλόγιστη αύξηση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Σημείωσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «όλες οι κυβερνήσεις ακόμη και αυτή του αείμνηστου πατρός σας διαπραγματεύθηκαν με την Αμερική» ορίζοντας συγκεκριμένη χρονική διάρκεια για την κάθε συμφωνία.

Τόνισε ότι με την πρόβλεψη για αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας εκτός αν κάποιο από τα δύο μέρη την καταγγείλει «υποθηκεύετε την δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να διαπραγματευθεί» αφού «θα βάλετε την όποια κυβέρνηση στην δύσκολη θέση να καταγγείλει την σύμβαση».

Παράλληλα εγκάλεσε για αναξιοπιστία την κυβέρνηση θυμίζοντας πως «βρεθήκατε χέρι-χέρι με αυτούς που έλεγαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική» και στην συνέχεια «όλους αυτούς τους ανθρώπους που πορώσατε τους απογοητεύσατε γιατί βγήκατε και είπατε ότι θα τιμήσετε αυτή την …προδοτική συμφωνία». Πρόσθεσε πως «αυτοί είστε άλλα λέτε προεκλογικά άλλα πράττετε μετεκλογικά». Επίσης σημείωσε ότι «ξέρουμε να κάνουμε τους μάγκες στον Έβρο με τους μετανάστες και ορθώς πράξατε αλλά το Oruc Reis λέγατε ότι το παίρνει ο άνεμος».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός είχε σήμερα στην Βουλή ιδιαίτερη νευρικότητα αφού «είστε αντιμέτωπος με το κύμα της οργής της ελληνικής κοινωνίας». Μάλιστα ζήτησε τηλεοπτικό διάλογο με τον Κ.Μητσοτάκη αναφέροντας: «Έλάτε να πάμε μαζί και στον ΣΚΑΙ με τον κ.Αυτιά και τον κ.Πορτοσάλτε κι όποιον θέλετε να κάνουμε διάλογο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα