Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ/ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ/ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει 120 υπογραφές βουλευτών όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πνευματικό Κέντρο του Αμυνταίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

«Μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση» είπε και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας».

 Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «κινείται εκδικητικά και καίει ότι βρίσκεται μπροστά της για να παραδώσει καμένη γη στον ΣΥΡΙΖΑ».

 «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε τετελεσμένα, που αφορούν την εκποίηση δημόσιου εθνικού πλούτου, που λέγεται ΔΕΗ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι «παρόλο που δεν έχουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, προσπαθούν να εκποιήσουν τη ΔΕΗ με τη διαδικασία του ριφιφί» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμπαράταξης για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ψηφιστεί να μην εφαρμοστεί, ενώ άφησε αιχμές για ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μίλησε για ενδεχόμενους επίδοξους «επενδυτές» και εξήγησε πως αυτοί δεν είναι επενδυτές, παρά «αετονύχηδες» και «αεριτζήδες». «Επενδυτές είναι αυτοί που επενδύουν και όχι αυτοί που τους χαρίζονται μονάδες της ΔΕΗ και πλούτος προκειμένου να κερδίζουν. Θέλουν να πάρουν και έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής και δωρεάν το δημόσιο ορυκτό πλούτο. Αυτοί δεν είναι επενδυτές. Είναι αετονύχηδες είναι αεριτζήδες» επεσήμανε.

Υπενθύμισε ότι η ίδρυση της ΔΕΗ έγινε στις 2 Ιουλίου του 1950 και σημείωσε τη συγκυρία, ότι 64 χρόνια μετά, στις 2 Ιουλίου 2014, ο ίδιος επισκέφθηκε το Αμύνταιο και τον ΑΗΣ της ΔΕΗ για να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ενάντια στο «ξεπούλημα».

Στην εκδήλωση πήραν τον λόγο εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων -ανάμεσά τους και πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους από τον ΣΥΡΙΖΑ- και ήταν ομόφωνη η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, ενώ κάποιοι ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να μην αλλάξει στάση στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση.

Κατήγγειλαν «στοχοποίηση» της Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της κρίσης και σημείωσαν ότι ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι αγώνας επιβίωσης για τους ίδιους και το μέλλον της περιοχής.

Άλλοι μίλησαν για «εκποίηση της ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής» και τόνισαν την ανάγκη μεγάλης συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 8 απόψε στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου και στις απεργίες των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης κάλεσε τους βουλευτές Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλο (Ν.Δ.) και Πάρι Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) να παραιτηθούν από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν.

Μεταξύ αυτών που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, εκπρόσωποι του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή και του νυν δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, ο νυν δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης και ο νεοεκλεγείς Κώστας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπύρος κ.ά.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε για την Αθήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
SHARE:

24Media Network