Ψήφος αποδήμων: Τα επόμενα βήματα για τους 291

Ψήφος αποδήμων: Τα επόμενα βήματα για τους 291
Εκλογές 2019 Eurokinissi

Την ερχόμενη Τετάρτη το deadline για την αναθεώρηση του άρθρου 54 και τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν το οριστικό “ΟΚ”. Γιατί είπε όχι ο Βαρουφάκης τελικά

Στη χθεσινή διακομματική βγήκε “λευκός καπνός” για την ψήφο των αποδήμων, καθώς κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του ΜεΡΑ25) συμφώνησαν επί της αρχής σε τέσσερα σημεία και άρα πλέον μένει να προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 54 και να καταρτισθεί το νομοσχέδιο.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου αναμένουν για να δηλώσουν οριστικά εάν συμφωνούν ή διαφωνούν ΚΚΕ (που ήταν και ο ρυθμιστής στην όλη διαπραγμάτευση) και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα απέφυγαν να κάνουν λόγο χθες για συμφωνία, διατηρώντας επιφυλάξεις μέχρι να δουν όσα ειπώθηκαν γραμμένα και στο χαρτί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βέβαια στις δηλώσεις του ευλόγως εκτίμησε ότι φαίνεται πως διαμορφώνεται η πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφων, καθώς στη διακομματική το μόνο κόμμα που εξέφρασε κάθετα αρνητική στάση ήταν το ΜεΡΑ25.

Εντύπωση προκάλεσε δε το γεγονός ότι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο ήδη από χθες και παρότι συμμετείχε στη διακομματική κανονικά προϊδέαζε ότι θα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κάνει κριτική στη ΝΔ εκ δεξιών, γιατί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις μένουν εκτός οι ομογενείς. Υπενθυμίζεται ότι το ΜεΡΑ25 είχε προτείνει οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό μέχρι εννέα έτη να ψηφίζουν για τις περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι και για όλους τους υπόλοιπους να διαμορφωθούν περιφέρειες εξωτερικού στις οποίες θα ψήφιζαν ακόμη και ομογενείς 4ης γενιάς χωρίς κανένα περιορισμό. Κάτι που δε δεχόταν κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το ΜεΡΑ25 πάντως αρχικά στη διακομματική είχε δείξει διάθεση συμβιβαστική, όμως από προχθες ανέκρουσε πρύμναν, κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι κάνει πίσω από την αρχική της πρόθεση να συμπεριλάβει όλους τους ομογενείς και υποχωρεί στην πίεση του ΚΚΕ που περιορίζει τη “διευκόλυνση” της ψήφου από τον τόπο κατοικίας στους απόδημους και τη γενιά του brain drain.

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ουσιαστικά έκαναν αποδεκτούς τους όρους του ΚΚΕ, το οποίο με τη σειρά του αναγνώρισε ως εύλογο το ζήτημα που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών ως προς τον τρόπο πιστοποίησης του χρόνου διαμονής στο εξωτερικό και αντιπρότεινε αυτό που τελικά συμφωνήθηκε χθες:

Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 έτη, έχουν όμως στο διάστημα αυτό διαμείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια είτε εργαζόμενοι είτε πραγματοποιώντας τη στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του ελληνικού δημοσίου.

Η στάση του ΚΚΕ ήταν και ο ρυθμιστικός παράγοντας εξαρχής και εκ των πραγμάτων, καθώς με δεδομένη την αρνητική αρχικά στάση του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος τελικά ακολούθησε τη γραμμή του Περισσού), χωρίς τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ δεν “εβγαινε” η αναγκαία πλειοψηφία των 200.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, είναι δυνατή η πλειοψηφία 291 βουλευτών, εφόσον ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνησουν και με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Πρώτα όμως πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση. Το deadline για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, το οποιο αναφέρεται στις εκλογικές περιφέρειες και στο οποίο θα προστεθούν ο χρονικός περιορισμός αλλά και ο όρος υπαρξης ελληνικού ενεργου ΑΦΜ, είναι την άλλη Τετάρτη.

Και καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει περάσει η ψήφος των αποδήμων, στα τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα