Ράικος: Να μας ενημερώνει η κυβέρνηση πριν καταθέσει νομοσχέδια

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. 
 (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Βουλή το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Δ. Ράικος, για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ

Την τήρηση του νόμου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να ενημερώνει την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων πριν από την κατάθεση σχεδίων νόμων, που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις, ζητάει ο πρόεδρος της Αρχής, Δημήτριος Ράικος, με επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην επιστολή που διαβιβάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Ράικος επιφυλάσσει ειδική αναφορά στο σχέδιο νόμου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, Αλλαγή Σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις», για το οποίο αναφέρεται ότι κατά παράβαση του νόμου κατατέθηκε στη Βουλή πριν ενημερωθεί η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αν και περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα δημοσίων συμβάσεων.

Ο κ. Ράικος επισημάνει, επίσης, ότι «έχει παρατηρηθεί συχνά να κατατίθενται στη Βουλή σχέδια νόμων χωρίς την προηγούμενη λήψη γνώμης από την Αρχή, κατά παράβαση του νόμου».

Βάσει του ιδρυτικού της νόμου, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων γνωμοδοτεί επί των διατάξεων σχεδίων νόμων που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις πριν από την κατάθεσή τους στη Βουλή.

Ο νόμος ορίζει, μάλιστα, ότι αν ο αρμόδιος υπουργός διαφωνεί με τη γνώμη της Αρχής, η Αρχή δύναται να συγκαλεί συσκέψεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της και εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων με σκοπό την ανταλλαγή και σύγκλιση απόψεων.

Αν δεν αρθεί η διαφωνία μεταξύ του αρμοδίου υπουργού και της Αρχής, στη γνώμη της Αρχής προσαρτάται έκθεση του υπουργού και ειδική αιτιολόγηση κάθε απόκλισης από το περιεχόμενό της και τα εν λόγω έγγραφα πρέπει να συνοδεύουν τα σχέδια νόμων κατά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή.

Ειδικά για την περίπτωση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του σκοπού του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ράικος εφιστά την προσοχή των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, λέγοντας ότι περιέχει διατάξεις για την εκ των υστέρων «νομιμοποίηση» δαπανών από συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών νοσοκομείων.

«Οι εν λόγω διατάξεις, πέραν της παραπάνω παραβίασης της διάταξης του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης γνώμης της Αρχής, θέτουν εν αμφιβόλων και τις λοιπές ελεγκτικές αρμοδιότητες της Αρχής, που ασκούνται τόσο στο στάδιο πριν την υπογραφή των συμβάσεων, όσο και στα επόμενα στάδια της εκτέλεσής τους».

Για τη διαβίβαση της επιστολής ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αναστάσιος Νεράντζης ενημέρωσε τους βουλευτές και η πρώτη αντίδραση σημειώθηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα και με το νομοσχέδιο για τους αυτοκινητοδρόμους που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ψηφίστηκε και στο σύνολο το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία

SHARE: