“Ραντεβού” στην Πράγα με τον Ερντογάν να προκαλεί 

“Ραντεβού” στην Πράγα με τον Ερντογάν να προκαλεί 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2022 Darko Vojinovic/AP

Η Τουρκία επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και η Αθήνα καταγγέλλει σε εταίρους και συμμάχους τον τουρκικό αναθεωρητισμό 

Η επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, με την οποία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ του τουρκικού αναθεωρητισμού, που έχει θέσει σε επιφυλακή την Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές απάντησαν καταρχήν ότι η Άγκυρα για πολλοστή φορά επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, με την ελληνική πλευρά να επιφυλάσσεται να απαντήσει στις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις όταν το κρίνει σκόπιμο, ενώ εν τω μεταξύ συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας εκ νέου στους Ευρωπαίους εταίρους κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πράγα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε για την Τουρκία και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο των εγκαινίων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), το Σάββατο στη Σόφια.

Τελικά στην Πράγα θα παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προσκληθεί στη σύνοδο, παρότι θα έχει να απαντήσει για τη συμπεριφορά του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τη Γαλλία.

Η συνεδρίαση της Euromed στην Ισπανία, όπου οι χώρες του νότου κατόπιν γαλλικής πρωτοβουλίας επρόκειτο να καταδικάσουν την τουρκική επιθετικότητα, αναβλήθηκε, καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ διαγνώστηκε θετικός με κορονοϊό, ωστόσο η ελληνογαλλική συμμαχία καλά κρατεί.

Η Αθήνα “ποντάρει” και στις παρεμβάσεις γερουσιαστών των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ο Μπομπ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν κατέθεσαν ειδικότερα δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) με τις οποίες ζητούν να τεθεί ως όρος για πώληση ή αναβάθμιση F16 ότι η Τουρκία δε θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Κάτι πάντως που στην πράξη δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί και βέβαια δεν αποκλείει να συνεχίσει τις παραβιάσεις η τουρκική πλευρά με άλλα μέσα.

Και η Άγκυρα βέβαια συνεχίζει τη διπλωματία στις ΗΠΑ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, με τον οποίο συζήτησε για τη “σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, άλλαξε στάση όσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ απέρριψε και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πάντα ανοιχτή στο διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο όμως του διεθνούς δικαίου και για τη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γείτονα (υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ).

Το γεγονός όμως ότι η όξυνση στα ελληνοτουρκικά διαρκεί πλέον τρία χρόνια, προβληματίζει την Αθήνα που βλέπει μία ενορχηστρωμένη επίθεση της Άγκυρας κατά της Ελλάδας. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι πλέον δεν εξηγείται η μόνιμη ένταση από προεκλογικές σκοπιμότητες του Ερντογάν και ανησυχούν για τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα