Ροτ στο News 24/7: Στενότερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην ΕΕ

Ροτ στο News 24/7: Στενότερη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην ΕΕ
O Μίχαελ Ροτ AP

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μιλά στο News 24/7 για τη μάχη κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού, για την υπεράσπιση της ενωμένης Ευρώπης. “Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και περιμένουμε το ίδιο από τους εταίρους μας στην ΕΕ” διαμηνύει στη ΝΔ

Μηνύματα τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία στέλνει μιλώντας στο News 24/7 ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα στηρίζοντας την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το News 24/7 μίλησε με τον κ.Ροτ παραμονή της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας ως “Βόρεια Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ. Για τη Γερμανία η ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων αποτελεί σημαντικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής, από τη στιγμή που επέλεξε να υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο κ.Ροτ εκτιμά πάντως ότι η ανησυχία σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινής γνώμης για τη συμφωνία των Πρεσπών θα διαλυθεί εφόσον εξηγηθεί το περιεχόμενο της, ενώ διαμηνύει στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως στη ΝΔ ότι πρέπει: “να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Κατά τα λοιπά ισχύει η παλιά καλή νομική αρχή: Pacta sunt servanda.”

Ως προς τη δήλωση ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν απεμπολεί το βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας, ο Γερμανός υπουργός σχολιάζει με νόημα: “Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και περιμένουμε το ίδιο από τους εταίρους μας στην ΕΕ.”

Ο κ.Ροτ ανήκει στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και έχει συνεπώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως αντιμετωπίζει το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία ενός “προοδευτικού μετώπου”.

Αφού αφήνει ανοιχτή μία συνεργασία του PES με το ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογα με το περιεχόμενο, δηλώνει:

“Στην μάχη κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού, για την υπεράσπιση της ενωμένης Ευρώπης χαιρετίζω μία στενότερη συνεργασία των προοδευτικών, σοσιαλδημοκρατικών, πράσινων και φιλελεύθερων δυνάμεων και κινήσεων στην ΕΕ.”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Ροτ στο News 24/7:

Η γερμανική κυβέρνηση επαίνεσε Αθήνα και Σκόπια για τη λύση του ονοματολογικού. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και η αντιπολίτευση. Φοβάστε ότι μία αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα επηρεάσει αρνητικά την εφαρμογή της συμφωνίας;

Μ.Ρ: Όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες κερδίζουν από την ιστορική υπέρβαση της διάρκειας 27 ετών διαμάχης για το όνομα. Η καλή γειτονία, η συμφιλίωση και η συνεργασία είναι οι προϋποθέσεις για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και όλη την Ευρώπη. Εάν τώρα εξηγηθεί με υπομονή και βάσει στοιχείων η συμφωνία και προωθηθεί με εμπιστοσύνη το περιεχόμενο της, θα διαλύονταν πολλές ανησυχίες στο κοινό. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Και μπορώ μόνο να κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα, να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Κατά τα λοιπά ισχύει η παλιά καλή νομική αρχή: „Pacta sunt servanda.“

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάλιστα απειλήσει με βέτο στην ενταξιακή πορεία της “Βόρειας Μακεδονίας”. Θα ήθελα το σχόλιο σας επ αυτού.

Μ.Ρ: Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιτύχει αξιοσημείωτα επιτεύγματα στο δρόμο με κατεύθυνση την ΕΕ. Είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι η μάχη ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, η ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, θα συνεχιστούν με συνέπεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλλει την έκθεση προόδου της το Μάιο. Πάνω σε αυτή τη βάση το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα αποφασίσει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τα Σκόπια πρέπει να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και περιμένουμε το ίδιο από τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Ανήκετε στην SPD. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να συγκροτήσει ένα “μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων” και έχει συσφίξει τις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και ιδιαίτερα με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία. Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει οι σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν μία συμμαχία με την αριστερά στην Ευρώπη;

Μ.Ρ: Η SPD είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδμοκρατικού Κόμματος. Εκεί βρισκόμαστε πολιτικά στο σπίτι μας. Μία πιθανή συνεργασία με την PES εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο. Στην μάχη κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού, για την υπεράσπιση της ενωμένης Ευρώπης χαιρετίζω μία στενότερη συνεργασία των προοδευτικών, σοσιαλδημοκρατικών, πράσινων και φιλελεύθερων δυνάμεων και κινήσεων στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα